Къде може да пътуваме в момента: Страни, отворени за ваксинирани туристи

13:50, 25 фев 21 / Любопитно 25 958 Шрифт:
Цветилена Симеонова

След Румъния, Исландия, Полша, Молдова, Сейшелите и Мавриций (Тайланд все още обмисля хода), все повече страни обявяват, че ще позволят на ваксинирани пътници да влизат без отрицателен PCR тест или карантина. Значимостта на ваксинационния сертификат нараства всеки ден, въпреки многобройните противоречия. Един от най-належащите въпроси е - къде и при какви условия можете да пътувате?

Ето и списък с възможните за това страни и техните условия, обобщен от "Travel Magazine" и БГНЕС:

Мадейра е готова да посрещне пътници, които вече са напълно ваксинирани срещу коронавирус. Освен това тези, които са прекарали инфекцията, са добре дошли, ако имат медицинско свидетелство за това. Според туристическата организация на Мадейра сертификатът за ваксинация трябва да бъде на английски език. Той трябва също да съдържа информация като името на пътуващия, датата на раждане, вида на ваксината и датата на ваксинацията. Пътниците, които са били положителни за коронавирус в продължение на 90 дни преди пътуването, но са се възстановили, трябва да имат медицинско свидетелство, доказващо това.

Борисов иска „зелени коридори“ за ваксинирани и преболедували COVID-19 в ЕС

Исландия също обяви, че ще премахне карантината за ваксинирани пътници. Туристическата организация на тази държава заявява, че всички пътници с валиден международен сертификат за пълна ваксинация с одобрена коронавирусна ваксина са освободени от карантина.

В момента е възможно да пътувате до Сейшелските острови, които също са отворени за ваксинирани туристи. Всички посетители са освободени от двуседмичната карантина, ако имат доказателство за пълна ваксинация (2 дози) поне две седмици преди пътуването.

Без отрицателен PCR тест

Румъния вече освобождава пътниците, които имат доказателства, че са били ваксинирани срещу Covid-19 (ако втората доза е била дадена поне 10 дни преди влизането в страната), от PCR тест. Това правило важи и за посетители, които докажат, че са били заразени с коронавируса от 14 до 90 дни преди да влязат в страната.

Грузия също улесни влизането. Ваксинираните пътници могат да влязат в тази страна без допълнителни тестове. Всички останали трябва да имат отрицателен тест за влизане. След тридневен престой пътниците трябва да бъдат тествани отново. Между тези два теста обаче няма карантина.

Коронавирусът у нас: Спират „зелените коридори“ заради липса на ваксини

Естония обяви, че пътниците, които представят пълен сертификат за ваксинация, ще имат право да влизат в страната без отрицателен PCR тест. Освен това вече няма да се налага да се страхуват от десетдневна карантина на място. Все пак епидемиологичните мерки в страната все още трябва да се спазват, въпреки че мерките са много по-облекчени. Магазините и ресторантите са отворени, но с ограничен капацитет.

От 1 април 2021 г. Кипър планира да позволи на ваксинирани израелски граждани да влизат без карантина и отрицателен PCR тест. Израел води преговори за такова споразумение и с Гърция. Двете страни ще си признават взаимно сертификатите за ваксинация, създавайки един вид пътен коридор. Гърция и Обединеното кралство водят преговори за "Ковид паспорт", който ще позволи на британските граждани да отидат на почивка в Гърция без карантина от началото на май. Очаква се Гърция да преговаря и с други страни.

В началото на февруари шведското правителство обяви, че дигитален COVID-паспорт трябва да е готов за употреба преди полети.

Новина, която все още не е потвърдена официално, е, че Испания ще позволи на ваксинирани пътници от определени страни да прекарват лятната си ваканция в тази страна без карантина, при условие че имат отрицателен PCR тест.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама