Коронавирусът у нас: Спират „зелените коридори“ заради липса на ваксини

10:30, 25 фев 21 25 2624 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Временно ще преустановим зелените коридори заради липса на ваксини, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. От ВМА уточниха, че продължава ваксинирането по отделните фази, съгласно Националния ваксинационен план, както и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации.

Т. нар. „зелените коридори“ за ваксиниране бяха открити на 20 февруари, като по този начин се даде възможност на всички желаещи да си поставят ваксина срещу COVID-19, да го сторят без оглед на това в коя група от Националния имунизационен план попадат. От тогава до днес бяха отчетени рекорден ръст за страната ни с над 65 000 ваксинации, при общо 168 462 поставени дози от началото на имунизацията у нас.

Рекорден брой ваксинирани за последното денонощие

През последните 24 часа у нас са регистрирани 1733 нови случая на коронавирус при направени 12 066 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 14,36% от взетите проби са дали положителен резултат. 6331 от тестовете са по метода PCR, a останалите 5735 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 464, след това се нареждат Пловдив със 139 и със 94 новозаразени. "Ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв", коментира на брифинг здравният министър Костадин Ангелов. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 242 124. Увеличава се броят на активните случаи и към момента те вече са 30 093. Увеличава се и броят на настанените в болница - 4 202, от които 369 са в интензивно отделение. Медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 10 100.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че България е на 22 място в ЕС по заболеваемост и на 5 място на Балканите със 156 на 100 000. На 14 място сме по смъртност в ЕС с 8,27 на 100 000 души. 

Запазва се тенденцията от последните дни броят на излекуваните да е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 505 души, така общият им брой достига 202 005.

Жертвите на болестта у нас надхвърлиха 10 хил. души и броят им вече е 10 026, 48 от които са от последното денонощие. 

До момента у нас са поставени 168 462 дози на ваксините срещу Covid-19. През последното денонощие са извършени 20 236 имунизации - 3679 с ваксината на „Pfizer/BoiNTech”, 435 с тази на „Moderna” и 16 032 с тази на „AstraZeneca”. 32 008 души вече са получили по две дози от ваксина.

Няма легла в 3 болници

"Има изчерпване на леглата във Военномедицинска академия, в "Пирогов" и в Окръжна болница, но има достатъчно легла в другите болници", обяви председателят на Щаба проф. Венцислав Мутафчийски, цитиран от БГНЕС. 

България остро си поиска забавените ваксини от „AstraZeneca”

Здравното министерство е изпратило остро писмо до един от производителите на ваксини - „AstraZeneca”. В него се констатира, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията. Като пример - на 1 март България вероятно ще получи само 52 хиляди дози от препарата, въпреки че по план те трябва да са над 142 хиляди, съобщи Нова телевизия.

Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52-те хиляди дози от препарата към България още днес, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта.

В документа се посочва и, че масовата ваксинация у нас се движи с много високо темпо. А с липсата на ваксини, AstraZeneca „отнема надеждата на хората”.

От компанията обясниха, че производството е процес с висока степен на техническа сложност. „Очакваме да сме в състояние да доставим в България следващото количество два дни по-рано от планираното. Да средата на месец март се очакват още две доставки", посочиха те в отговор на писмото на Ангелов.

Нова доставка от „Moderna”

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че у нас са пристигнали 12 000 дози от ваксината срещу Cоvid-19 на „Moderna”, като това е четвъртата доставка от препарата.
От ведомството посочиха, че до края на седмицата в страната ни се очаква да пристигне четвъртата поредна доставка и от ваксината на „AstraZeneca”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама