Борисов иска „зелени коридори“ за ваксинирани и преболедували COVID-19 в ЕС

10:49, 25 фев 21 / Политика 25 2321 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Вече сме много недоволни, защото когато трябваше да даваме милионите, ги давахме по разписание на минутата. А сега, като трябва най-големите компании да си спазват договорите, се мотаят и по този начин поставят под риск ваксинационните ни планове. Така премиерът Бойко Борисов коментира темата със забавените ваксини.

Той обясни, че проблемите с доставките ще бъдат обсъдени на Европейски съвет довечера. Борисов обяви, че ще предложи да се направи електронен паспорт или „зелен коридор“ за свободно пътуване в ЕС за преболедували или ваксинирани, за да не се налага хората да си правят PCR или да бъдат поставяни под карантина. „Трябва да облекчим всички, които са се ваксинирали или са го преболедували, за да живеят нормалния си живот“, посочи премиерът.

В някои болници спират „зелените коридори“ заради липса на ваксини

Припомняме, че вече няколко лечебни заведения у нас обявиха, че спират масовата имунизация, тъй като нямат ваксини. А вчера България изпрати остро писмо до „AstraZeneca” заради забавените доставки.

Борисов беше категоричен, че е готов да прати и самолет само и само ваксините да дойдат по-рано. „Но спорим сега дали в самолета технологията (бел. ред. – за съхранение) щяла да бъде спазена така, както на ТИР-а. Не виждам нищо вярно в това, защото ние ще си пратим най-добрите вирусолози, за да спазим всички правила. Но ще спестяваме два дни“, коментира той.

Надявам се ЕК да действа по-строго, ако трябва - да има и съд, за да ни се върнат парите, които сме инвестирали“, каза Борисов. „Напомням на тези големи световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. И не е честно, ако някой им даде повече пари от ЕС, да им пращат повече ваксини. Това даже е недопустимо“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама