Откриха любовно писмо от Втората световна война на дъното на океан

19:05, 19 фев 21 / Любопитно 25 1563 Шрифт:
Ирина Иванова

Учени откриха любовно писмо от Втората световна война от потънал товарен кораб на име "SS Gairsoppa" на няколко километра от бреговете на Ирландия, съобщи "Айриш Таймс".

Експертите внимателно проучили фрагменти от любовното писмо, написано през 1941 г. от неизвестен войник до жена на име Ирис, и частично разгадали съдържанието му.

Сватба след 66-годишна раздяла в гимназията

"Погрижи се за себе си, скъпа, не само заради себе си, но и заради мен. Представи си, че устните ми са плътно притиснати към твоите и силно те прегръщам. Да се ​​надяваме, че тази кървава война скоро ще приключи", пише офицерът на своята любима.

Снимка: CanStockPhoto

Ръкописът е едно от 717 писма, които така и не са доставени от "SS Gairsoppa". Корабът е плавал от Калкута (Индия) до Ливърпул (Великобритания) с пратка сребро в помощ на британската армия. Корабът обаче е унищожен от германска подводница на 16 февруари 1941 година. Тогава от 86 членове на екипажа оцелява само един.

Да се влюбиш в странник с „Очи сини, коси черни“

Корабът е лежал на дълбочина от 5 километра почти 70 години, докато през второто полугодие на 2000-та го открива американска компания, занимаваща се с дълбоководни изследвания. През 2010 г. представители на тази компания се договорили с британското правителство, че ще бъдат ангажирани с добива на ценни предмети. В резултат на това специалистите извадили изпод останките над 100 тона сребро и писма. Посланията оцелели по чудо, въпреки че били повредени, поради факта, че те бяха „законсервирани“ в трюма под тонове различни боклуци.

През 2018 г. някои от оцелелите писма дори бяха изложени в Пощенския музей в Лондон, предаде БГНЕС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.