Да се влюбиш в странник с „Очи сини, коси черни“

15:06, 15 май 17 / Култура 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ирена Иванова ни кани да се потопим в света на една от най-нестандартните френски писателки – Маргарит Дюрас. Спектакълът „Очи сини, коси черни“ ще бъде представен на 19 май от 19:00 часа на сцената на столичния театър „Възраждане“, съобщават организаторите.

Сюжетът на постановката разказва за това как мъж се влюбва в очите на непознат странник. Жена отвежда странника и те се изгубват в тълпата. Мъжът е съсипан. Търси го. По-късно среща същата жена в кафене на брега на морето, но не я разпознава. Жената прилича на странника и на него - и тримата са с очи сини, коси черни. Той предлага да ѝ плаща, за да идва при него всяка вечер. Само така той може да запази изгубения странник. Тя приема. Следват тридесет безсънни нощи. Такива, каквито само Марьорит Дюрас може да ни причини. Обожавана от едни и недолюбвана от други, тя си остава грандамата на френската литература, спечелила „Гонкур“ на 70 години за автобиографичния си роман „Любовникът“, както и сърцето на младия си ученик и любовник Ян Андреа.

„Моля ви да повярвате.

Моля ви да повярвате, че ви обичам.

Моля ви да повярвате, че ме обичате.

Моля ви.“

С тези думи Ян Андреа се обръща към почината, но още жива в ума и сърцето му, негова любима в книгата „Така“, която посвещава на Дюрас.

Поради всички тези причини, си заслужава да отделите идната петък вечер, за да се срещнете и влюбите в странник с „Очи сини, коси черни“, а защо не и в самата Дюрас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама