Борисов се появи на живо, за да се разграничи от Пеевски

11:25, 07 яну 21 / Политика 25 3392 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

С наближаването на изборите напрежението между президент и премиер нараства. Вчера държавният глава обяви, че решението на ДПС да не го подкрепят за втори мандат се дължи на това, че премиерът Бойко Борисов и депутатът Делян Пеевски „са ортаци в политиката и в бизнеса“.  Румен Радев дори заяви, че българският министър-председател е „доверено лице“ на турския президент Реджеп Таип Ердоган, който поздрави ДПС на последната им конференция.

Какво означава появата на Ердоган на конференцията на ДПС?

Кой с кого е ортак?

Днес премиерът отговори на тези нападки с думите, че винаги когато опонентите му се отчаят, вадят темата с ДПС. „Какво общо имам с Пеевски? Години не съм го виждал. Видят ли, че стихват, като нямат идеи, започват с темите за бюджета, че е съкрушителен и т.н.“, коментира Борисов, който изненадващо се появи на живо пред журналисти за първи път от доста време насам.

„ДПС е партия, която си има почетен председател и председател, и етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе - особено едновременно с ДПС и Ердоган заедно... ДПС си подкрепи Румен Радев за първия мандат, а не Цецка Цачева. Сега могат да направят каквото искат. Какво общо имам с ДПС? На места на тези избори битката ще е ГЕРБ-ДПС и тя ще бъде безкомпромисна. Голяма част от българските мюсюлмани отиват в ГЕРБ. Не могат да ми прикачат нищо", каза още той, цитиран от БГНЕС.

Премиерът изтъкна, че е започнал да печели изборите в София сам - без партия, без нищо. „Ердоган тогава не знам и той ли беше кмет, или какъв е бил, за да кажат, че аз съм протежето му тук. Аз съм побеждавал сам на изборите и българският народ ми е давал, каквото ми е дал досега като доверие“, добави Борисов.

По думите му България води възможно най-добрата политика и дипломация спрямо Турция и „да се вкарва президента на друга държава в един вътрешно махленски спор, който вече дори не е вътрешнополитически, не е редно". 

Аз мога да кажа на президента, че е ортак с Черепа, заяви Борисов, намесвайки името на бизнесмена в изгнание Васил Божков, който обяви открита война на управляващото мнозинство и в частност на премиера.

Снимка: БГНЕС

Радев опитва да си измие ръцете за дата за изборите

Борисов разкритикува Радев и във връзка с датата на предстоящите парламентарни избори, която се превърна в „ябълката на раздора“ между управляващи и президент. „Готвим се за избори на 28 март. Консултациите са, за да си измие ръцете президентът“, коментира днес премиерът.

Държавният глава, който по закон издава указ за насрочване на изборите, вече заяви намеренията си, те да се случат в първия възможен момент – 28 март 2021 г. Заради пандемията от Covid-19 обаче това срещна редица критики. Малко след това Румен Радев обяви началото на серия от консултации със здравните власти, ЦИК и кметовете за провеждането на избори, при които да се гарантират здравето и правото на вот на избирателите.

Стигна се обаче до патова ситуация, при която президентът поиска план за организация от здравните власти, а пък те на свой ред настояха за дата на изборите, за да могат да се подготвят за тях.

„Да казва 28 март два пъти, във „Фейсбук“ и в изказвания, всички трябва да са готови да се проведат избори, колкото се може по-скоро. Много нечистоплътно е да искаш медицински лица да дадат прогноза какво ще се случи на 28 март. Те дори не могат прогноза за времето да направят. 28 март може да има бури и виелици, ние се готвим за тогава“, коментира Борисов.

Премиерът посочи, че изборите у нас ще се подготвят за 28 март на база на опита на други страни, които организираха гласуване в условията на пандемия. „Последните социологически проучвания сочат, че ГЕРБ е първа политическа сила. Кой диктува на президента да променя датата?“, каза още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама