Ердоган похвали Борисов пред ДПС за борбата с пандемията

17:13, 12 дек 20 / Политика 25 2505 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

ДПС преизбра Мустафа Карадайъ за втори мандат като председател на партията. Той бе единствен кандидат за поста и в избора му нямаше изненада.

Изненадата на събитието бе появата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. От години представители на управляващата партия в Турция не са сред гостите на висшите форуми на ДПС - така бе и през 2013 г., когато Ахмед Доган се оттегли от активната политика и стана почетен председател, и през 2016 г., когато бе избран Карадайъ на мястото на изгонения преди това Лютви Местан. Обикновено има представители на опозиционните сили, припомня Club Z.

Президентът на Турция отправи видео послание по време на провеждащия се онлайн форум. Той изрази съжаление, че не е могъл да се включи в работата на конференцията, но пожела протичането ѝ да е успешно за благото на "сънародните ни в България. Знаете, че сърцето ни е с вас".

Снимка: БГНЕС

Въпреки критиките, които ДПС отправи към ГЕРБ и управлението, Ердоган използва случая да похвали премиера Бойков Борисов и го нарече "скъп приятел".

„Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министър-председателя Борисов България продължава да води решителната си борба с короновируса. Изхождайки от разбирането, че "Приятел в нужда се познава", в най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България, предоставяйки ѝ медицинска помощ и подкрепа", каза Ердоган, цитиран от БНР.

„Вярваме, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция ще продължава да бъде до вас на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите си връзки с България", каза още турският президент.

Думите му идват часове, след като стана ясно, че именно България и Германия са блокирали налагането на по-сериозни санкции срещу Турция заради проучването за нефт и газ в гръцки и кипърски води 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама