СБЛЪСЪК: Дискриминирани ли са част от заведенията?

14:40, 21 дек 20 / Сблъсък 25 6229 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Предстоят коледните и новогодишните празници, които са традиционно едни от най-силните дни за заведенията. Заради пандемията обаче ситуацията тази година е различна. От 22 декември ресторантите, които са към хотели, могат да отворят с 50% от капацитета си и само за гостите с нощувка, докато самостоятелните заведения - не.

Дискриминиранли ли са част от заведенията? TOPNOVINI.BG представя мнението на социалния министър Деница Сачева и на председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов.


Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева не смята, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш. „Ресторантите, които се намират в хотелите, също са ограничени за коледните и новогодишните тържества, като могат да останат отворени до 22.00 часа“, аргументира се тя и обясни, че служителите на тези ресторанти не могат да получат подкрепата от 24 лева на ден до 31 декември, от която ще се възползват заетите в затворените бизнеси. След 1 януари догодина тази помощ ще нарасне на 75 на сто от осигурителния доход на заетите.

Сачева посочи, че решението да бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки е взето трудно, при отчитане на всички гледни точки и с приоритет да бъдат запазени животът и здравето на гражданите. По нейни сметки това ще струва допълнително 250 млн. лв. на държавата, като в ресурса се включва и мярката по оперативната програма "Конкурентноспособност" за връщане на 20 на сто от оборота на затворените бизнеси, която стартира днес.


Снимка: CanStockPhoto

Според председателя на Сдружението на заведенията в България Емил Коларов обаче решението на правителството е дискриминационно. „Изобщо не смятаме, че заведенията са най-големият разпространител на заразата. Това още не е доказано. Въпросът е, че отново станахме изкупителна жертва и ние така се приемаме“, посочи той. По думите му на ресторантьорите не е ясно как при явно несправяне с пандемията, което показват резултатите, мерките остават, но не се затягат. „Така ще продължим дълго време, докато не се затворят обекти и места, където се събират много повече хора и струпванията са много по-големи от тези в заведенията - това са големите нехранителни магазини, всякакви коледни базари“, смята Коларов.

Той коментира, че хората навсякъде ще празнуват на 31 декември и то безконтролно и без абсолютно никакви мерки. „Ясно е, че много наши колеги ще празнуват и в заведения. Видя се, че има такива, които не спазиха досега ограниченията“, посочи той. Коларов подчерта, че хората ще се събират в затворени помещения, които са без вентилация и никой няма да спазва мерки. „Изобщо Нова година ще се празнува. Не е ли по-добре да се празнува като има някакъв контрол и влязат средства в бюджета“, попита той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама