Уволниха директора от МИА, направил неприличен коментар за Захариева

15:55, 25 ное 20 / Свят 25 2338 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Председателят на Надзорния съвет на държавната Македонска информационна агенция (МИА) вече не заема длъжността след последното заседание на правителството. За намерението си кабинетът в Скопие съобщи още миналата седмица, ден след негов коментар за външния министър на България.

Зоран Иванов, който не бе журналист в държавната агенция, а бе назначен от правителството в борда ѝ, ще го напусне, след като нарече външния министър Екатерина Захариева и бившия ѝ гръцки колега Дора Бакояни "фригидни к*чки". Той има предвид двете жени заради ветото срещу македонските преговори за ЕС в понеделник (обявено от Захариева) и това на Гърция за НАТО, обявено през 2008-а (от Бакояни). Затова в неприличния му израз, с който отправя обвинения към тях, се казва "Бакояни 2008-а, Захариева 2020-а".

Между България и Северна Македония вече има и ... балкански сексизъм

Пред "Канал 5" Иванов опита да се защити и отрече да е извършил нещо нередно, но изрази подкрепата си за решението на кабинета. Той същевременно каза, че няма по-голям пример за слово на омразата от това "някой да отрича собственото ти съществуване", имайки предвид отношението на българските власти към македонските, съобщи „Дневник“.

Той заяви още, че реагирал емоционално и вероятно е бил подведен от страстта, с която Захариева заявява на македонците: "Вие сте изкуствени". Гледайки ситуация, в която подобно отношение "спира бъдещето ни, седнах и пуснах (коментара - бел. ред.)". Същевременно "македонското правителство не сбърка" с решението за освобождаването му и уважава преценката, че е нарушен кодексът му на назначен от държавата служител в публично предприятие, обяви той в интервюто.

Иванов не управляваше агенцията, но постът му бе важен. В МИА правителството назначава и петимата души, формиращи Надзорния съвет. Управителният съвет, чийто ръководител е и генерален директор, и главен редактор на МИА, се избира - заедно със състава на Управителния съвет - от Надзорния.

Станалото повдигна отново темата за езика на омразата срещу България в македонски медии. Макар в действителност България да присъства по негативен начин основно в някои коментарни рубрики във водещите медии (а и думите на Иванов да са отправени в социалните мрежи), тонът срещу България се влошава, откакто България припомни поставените преди година условие за реално начало на преговорите на Северна Македония с ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама