Борисов иска от ЕК план за държавите с енергетика на въглища

17:38, 15 окт 20 / Политика 25 3269 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

На редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов подкрепи намаляването на въглеродните емисии, но поиска от Европейската комисия план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища, съобщава правителствена информационна служба.

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища", заяви Борисов.

Той изтъкна и че страната ни може да достигне до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г., но няма да се справим сами. По плана на Съюза за този период вредните емисии трябва да намалеят с 55% спрямо стойностите им от 1990 г.

Борисов е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и е изявил готовност българските експерти, които работят по темата, да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в режим на скорошно затваряне на мините и топлоелектрическите централи.

Борисов обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, чийто дебат ще продължи и утре, като заяви, че се надява на компромисно решение. На преден план е и епидемичната обставовка покрай COVID-19, като премиерът призова ЕС да остане сплотен срещу пандемията.

"В тези тежки времена по време на пандемия, трудните преговори около Брезкит, напрежение в регионите около нас, ЕС трябва да остане сплотен. Изправени сме пред много предизвикателства, но ние от ЕНП имаме нужните опит, воля и сили и ще намерим решения в полза на европейските граждани", заяви премиерът във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама