Борисов иска от ЕК план за държавите с енергетика на въглища

17:38, 15 окт 20 / Политика 25 2262 Антония Руменова
Снимка: Правителствена информационна служба.

На редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел премиерът Бойко Борисов подкрепи намаляването на въглеродните емисии, но поиска от Европейската комисия план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища, съобщава правителствена информационна служба.

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища", заяви Борисов.

Той изтъкна и че страната ни може да достигне до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г., но няма да се справим сами. По плана на Съюза за този период вредните емисии трябва да намалеят с 55% спрямо стойностите им от 1990 г.

Борисов е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и е изявил готовност българските експерти, които работят по темата, да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в режим на скорошно затваряне на мините и топлоелектрическите централи.

Борисов обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, чийто дебат ще продължи и утре, като заяви, че се надява на компромисно решение. На преден план е и епидемичната обставовка покрай COVID-19, като премиерът призова ЕС да остане сплотен срещу пандемията.

"В тези тежки времена по време на пандемия, трудните преговори около Брезкит, напрежение в регионите около нас, ЕС трябва да остане сплотен. Изправени сме пред много предизвикателства, но ние от ЕНП имаме нужните опит, воля и сили и ще намерим решения в полза на европейските граждани", заяви премиерът във Facebook.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!