България с позиция по Зелената сделка на ЕК

16:21, 27 фев 20 25 2463 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерският съвет одобри рамковата позиция на страната ни по т. нар. Зелена сделка. На 14 януари Европейската комисия представи предложението си за Регламент за създаване на Фонд за справедлив преход.

Зелената сделка поставя под въпрос бъдещето на въглищните ни централи. До края на февруари енергийният министър Теменужка Петкова трябва да представи план за нормалното функциониране на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Стана ясно, че България трябва да инвестира 20 млн. лева, за да спазва сделката. Работодателите обаче се обявиха против „спасяването“ на централата, защото работи на малък капацитет и е с раздут персонал.

Държавата твърдо ще брани пред ЕК въглищните централи

Фондът има за цел да подкрепя икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и инвестиции, които са благоприятни за климата и околната среда. В дебатите по следващата финансовата рамка на ЕС ще бъдат определени параметрите на подкрепата по фонда, съобщиха от правителствената информационна служба.

Работодателите против „спасяване“ на ТЕЦ „Марица Изток 2“

В позицията си България отбелязва необходимостта от координиран подход, тясно сътрудничество и решителни действия за справяне с предизвикателствата пред устойчивото развитие на регионите. А преходът би бил справедлив само тогава, когато води до подобряване благосъстоянието на регионите, най-силно засегнати от неговото извършване.

Отбелязва се още, че освен високото ниво на амбиция, следва да бъдат отчитани регионалните и местни особености и различия, с оглед постигане на един справедлив и балансиран механизъм.

Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама