България с позиция по Зелената сделка на ЕК

16:21, 27 фев 20 / Икономика 25 1308 Topnovini

Министерският съвет одобри рамковата позиция на страната ни по т. нар. Зелена сделка. На 14 януари Европейската комисия представи предложението си за Регламент за създаване на Фонд за справедлив преход.

Зелената сделка поставя под въпрос бъдещето на въглищните ни централи. До края на февруари енергийният министър Теменужка Петкова трябва да представи план за нормалното функциониране на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Стана ясно, че България трябва да инвестира 20 млн. лева, за да спазва сделката. Работодателите обаче се обявиха против „спасяването“ на централата, защото работи на малък капацитет и е с раздут персонал.

Държавата твърдо ще брани пред ЕК въглищните централи

Фондът има за цел да подкрепя икономическата диверсификация, преквалификацията и търсенето на работа, както и инвестиции, които са благоприятни за климата и околната среда. В дебатите по следващата финансовата рамка на ЕС ще бъдат определени параметрите на подкрепата по фонда, съобщиха от правителствената информационна служба.

Работодателите против „спасяване“ на ТЕЦ „Марица Изток 2“

В позицията си България отбелязва необходимостта от координиран подход, тясно сътрудничество и решителни действия за справяне с предизвикателствата пред устойчивото развитие на регионите. А преходът би бил справедлив само тогава, когато води до подобряване благосъстоянието на регионите, най-силно засегнати от неговото извършване.

Отбелязва се още, че освен високото ниво на амбиция, следва да бъдат отчитани регионалните и местни особености и различия, с оглед постигане на един справедлив и балансиран механизъм.

Петкова: България ще продължи да разчита на въглищните си централи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 28 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.