В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително..., а направо е задължително да посетите.
Tempero отваря през 2016 г. като барбекю-ресторант. Намира се в столичния кв. „Лозенец“, на ул. „Голо Бърдо“ 4. Въпреки че името идва от испански и се превежда като „подправки“, в менюто се предлагат предимно меса и риби, приготвени на грил. Бяга се от идеята за гурме кухня. Така Tempero дава възможност на гостите си да се насладят на изискана и модерна кухня, но да избегнат неудобствата на официалната вечеря. Другият голям плюс на заведението е, че е доста обширно и отворено. Има голяма градина, която е скрита от шумотевицата на града.
Снимка: Facebook / Tempero Restaurant
Интериорът е модерен, като преобладава дървеният материал, който носи усещане за топлота, спокойствие и уют. Безспорно сред най-впечатляващите решения е стена, залепена изцяло с коркови тапи от бутилки – има над 2700 броя. А персоналът на заведението допринася за топлото усещане, което ви лъхва още от влизането. Сервитьорите са усмихнати и дружелюбни, а шеф готвачът е винаги готов да ви поглези.
От своя страна, Никола обърна внимание и на още нещо важно за семействата с деца – Tempero има страхотен детски кът, където малчуганите могат да се забавляват с часове. „Тоест, можете да се насладите на храната и на добрата винена листа, а децата да играят, вместо да ви висят на врата или да са „зомбирани“ над таблетите“, посочи той.
Снимка: Топновини
Главен готвач в Tempero е Стефан Арнаудов. Той влиза в кухнята доста млад – на 17-годишна възраст, и вече 16 години остава там. Готвил е за множество известни личности, сред които актьорът Силвестър Сталоун, тенисистът Новак Джокович и редица политици.
Пред TOPNOVINI.BG Стефан разказа, че концепцията на заведението е да работи с качествени продукти. Самият той държи винаги, когато има възможност, да купува сирене, меса и яйца от малки ферми. На всеки, който за първи път посещава Tempero, Стефан препоръчва да започне с една хубава салата с розови градински домати, биволска бурата и перли от балсамико. За основно нещо по-леко – например филе от лаврак с пюре от грах и мента и лимонов сок с босилек.
Снимка: Топновини
Емблематична за Tempero е салата Коб. Тя се предлага още от отварянето на заведението и е създадена от Робърт Коб в Холивуд през 50-те години на миналия век. „Тя е сред нашите бестселъри“, обясни Стефан. Салатата съдържа микс салати с айсберг, рохко сварени пъдпъдъчи яйца, хрупкав бекон, краставица, пиле темпура и чери домати, като е овкусена с медено-горчичен дресинг.
За любителите на алкохолните напитки Tempero предлага доста богата гама от вина, намираща се в красива голяма витрина срещу стената с корковите тапи. Тя моментално привлича погледа на веки гост, тъй като изглежда доста винтидж - сякаш е направена през 70-те години на миналия век. Доволни в Tempero ще останат и почитателите на бирата, тъй като менюто предлага доста голяма гама от любимото пиво.
Снимка: Facebook / Tempero Restaurant
Заради кризата покрай коронавируса, която се отрази тежко на целия бранш, Стефан сподели, че кухнята на Tempero е започнала да залага на по-базови неща. „Да не е нещо уау, а да е просто хубава храна, направена както трябва“, посочи той. По думите му голяма част от водещите ресторанти в София са се преориентирали към по-семпли идеи.
Никола определи Tempero като топ ресторант за всеки вкус. „Има и за любителите на морската храна, има и за тези, които предпочитат месото. Доволни ще останат и почитателите на пицата и пастата. Тоест, не може да сгрешите. Идете, опитайте и със сигурност ще повторите и потретите“, категоричен е той.
Снимки: Facebook / Tempero Restaurant
*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.
Още от „Вкусът на София“:
„Вкусът на София“: Cache – мястото, където се създават приятелства
„Вкусът на София“: Atelier – с любов от Белослава
„Вкусът на София“: Gelato Fabbrica - където сладоледът е изкуство
„Вкусът на София“: Cafe 1920 – кухнята на баба, ама по мастършефски
„Вкусът на София“: By The Way – втори дом за много софиянци
„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко
„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм
Sgarlata CS, Mikhail G, Hertelendy F generic cialis online europe
In contrast BBR decreased BCL 2 and COX2 mRNA transcripts 247 precio de priligy en mexico
where can i buy priligy in usa 2 percent of those who reduced triplets to twins, which was in line with the miscarriage rates for the nonreduced twins