СБЛЪСЪК: „За“ и „против“ задължителното носене на маски в училище

13:00, 14 сеп 20 / Сблъсък 25 5540 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ден преди началото на новата учебна година родители от цялата страна излизат на протест срещу мерките на просветното министерство за ограничаване на Covid-19. От утре учители и ученици се завръщат в класните стаи, но учебният процес ще протича по нов начин в условията на пандемия.

Всяко училище ще може да прилага свои правила и има собствен екшън план при появата на заразен с коронавирус, има обаче и задължителни разпоредби, които ще се прилагат навсякъде. Сред тях са използването на маски и създаването на изолатори, в които децата с грипоподобни симптоми да бъдат отделяни от здравите си съученици.

Именно навлизането на маските в училище е една от мерките, с които родителите не са съгласни. От 15 септември те стават задължителни за учителите и учениците в общите части на училищата – предверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и т.н. В класните стаи носенето на предпазни средства от децата ще е по желание, но остават задължителни за учителите, които преподават на повече от един клас.

Според образователния министър децата ще носят маски в училище не повече от половин час дневно - основно в междучасията. От МОН обясняват, че по този начин се ограничава взаимодействието между отделните класове и така, ако дете се разболее в 14-дневна карантина ще излезе не цялото училище, а отделният клас. 

Трябва ли маските да бъдат задължителни в общите части в училище? TOPNOVINI.BG публикува мнението на педиатъра д-р Гергана Николова и на началника на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров.

Според Гергана Николова повечето мерки за справяне с пандемията в училище са балансирани и ще трябва да научим децата да носят маски. „Доказано е, че най-добрият ефект е носенето на маска от двете страни - от учителите и учениците“, заяви специалистът.

По думите ѝ това ще е голямо предизвикателство, но отбеляза, че когато децата са навън и играят, няма да има нужда да носят маски, за което се притесняват родители.

Педиатър добави още, че е важна хигиената. „Децата трябва да се научат, че ако маската падне на земята, не бива да се слага. Ако падне на земята – няма смисъл да я слагат. Ако ще си разменя маската с Иванчо, няма смисъл отново“, подчерта д-р Николова.

По думите ѝ обаче се прекалява с идеята за изолационни стаи, защото могат да бъдат приети като наказание и да доведат до психична травма. „Това ми звучи на мен лично като карцер. За мен е прекалено“, коментира общопрактикуващият лекар.

Доц. д-р Атанас Мангъров обаче е на мнение, че значителна част от мерките, които се вземат от Министерството на образованието преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни.

„Да се разхождат в междучасието децата с маски, а в час - без маски. Това е пълна безсмислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни - каквито са децата, а и самоделните маски от плат. Доказано е, че тези, които носят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски", подчерта инфекционистът.

Според него сме напът да повторим ситуацията от началото на годината, когато бяха въведени КПП-та, а парковете бяха затворени. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца", е на мнение Мангъров.

Той смята, че изолационните стаи в училищата няма да са ефикасни, защото, преди да бъде изолирано там, детето вече е било с другите деца в класната стая. За да се избегне притеснението и създаването на хаос, доц. Мангъров препоръчва просто решение - децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите деца да посещават спокойно в учебните часове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама