Родители искат място за всяко дете в ясла и градина

19:58, 14 сеп 20 / София 25 4152 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

Родители излязоха на протест пред Столичната община. Те се обявиха срещу несправедливия механизъм за прием на деца в държавна ясла или детска градина. Демонстрацията е под наслов „Ваучери за всяко дете, въздух за всяко прието дете“.

Родителите настояват за промяна в правилата и ударно строителство на ясли и детски градини, съобщава БГНЕС.

По отношение на възможността родители на неприети деца да получават ваучери те се опасяват, че ще бъдат създадени такива изисквания, които най-вероятно няма да са в полза на родителите. Освен това те са недоволни от факта, че децата в яслена група не са включени в схемата за компенсиране.

Снимка: БГНЕС

"Време е госпожа Фандъкова да поеме отговорност за софийските деца, тъй като от 11 години слушаме едни и същи обещания. Всяка година – след 2-3 години ще се построят градини, няма да има недостиг, това не се случва“, каза Кристина Касабова и попита кмета смята, че не е било резонно родителите на неприети деца да получават ваучери.

Според Цветомир Четъшки критериите за прием в ясла и детска градина не са честни и трябва напълно да се променят.

„За по-добро бъдеще на младото поколение и за повече места в детските градини и ясли. Критериите не са честни. Трябва тотално да се променят - не само локацията къде е регистрирано детето. Най-малко трябва да се виждат професиите на родителите и колко данъци внасят в тази държава. Има хора, на които децата им ходят в детска градина, а те стоят вкъщи. За работещи родители да има повече преференции“, заяви  Четъшки.

На отделен протест друга група от родители изразиха недоволството си пред Министерството на образованието и науката във връзка с откриването на новата учебна година и мерките срещу Covid-19. Те настояват да отпадне задължителното носене на маски в училище, както и деца със симптоми да бъдат вкарвани в изолатори.

Снимка:БГНЕС

Зад акцията стои организацията „Обединени родители“, която се обявява против задължителните маски и изолаторите за ученици във всички закрити помещения на учебните заведения с изключение на класните стаи, в които това е по желание.

Пред общественото радио Михаела Божанкова, един от организаторите на протеста, уточни, че не се иска отмяна на мерките, а просто те да бъдат препоръчителни: „Т.е., който смята, че ще бъде защитен, носейки маска, нека да го направи спокойно. Против сме, защото няма нито едно научно проучване, което да доказва ползата от маските, включително СЗО препоръчва неносене на маска от здрави хора, а изолаторите са лишени от всякакъв смисъл, защото показвайки симптоми едно дете, това означава, че то вече е било в контакт с всичките си съученици и няма абсолютно никаква медицинска и човешка логика от тези мерки. Против разграфяването сме на детски площадки и т.н. Смятаме, че отказът от мерките не трябва да води до никакви рестрикции и санкции за децата и родителите“.

Утре в 18 часа в София ще има нова демонстрация пред просветното министерство.

Министърът на здравеопазването проф.Костадин Ангелов призна, че мерките са тежки, но са единствената възможност за осигуряване на пълно присъствие в училище. Маските трябва да се носят, за да ограничат разпространението на заразата и това е единственият мотив за прилагането на такава мярка, каза министърът пред БНТ.

Относно опасенията за заплащане на PCR тестовете от семейството в случай на дете със симптоми, проф. Ангелов заяви: "Тестът за дете със симптоми и неговите родители е безплатен. Никой няма да плаща".

Училищата сами определят мерките срещу COVID-19, заяви Красимир Вълчев

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама