"100 малки победи": Стремежът към усъвършенстване помага на Роберта да върви напред

11:00, 13 юли 20 / Спорт 25 6390 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

TOPNOVINI.BG и "100 малки победи" стартираме поредица от интервюта с треньори и спортисти, които ще показват колко важна част от нашия живот е спортът и как по един или друг начин трябва да намираме време, за да го практикуваме. Също така те ще ни разказват пътя, който са извървяли и това как да поддържаме ежедневна форма. Здравият дух и здравото тяло се постигат с добра дисциплина, целеустременост и хъс. #100 малки победи е предизвикателсто за всеки един от вас.

Роберта Стойнева е фитнес инструктор и състезател по силов трибой за това как е стигнала до тук и как мотивира себе си ... ще разберете в интервюто:

Роберта, кога и защо започна да тренираш и да се интересуваш от здравословния начин на живот? Какво те вдъхнови да влезеш в света на фитнеса?

Започнах с тренировките доста отдавна. Като причината беше да вляза в по-добра форма. Но тренировките ми бяха спорадични, започвах, отказвах се, започвах, отказвах се. Един омагьосан кръг, в който попадат много хора… Бях в него години наред. До един момент- есента на 2017 година, бях качила няколко килограма и откровено казано се чувствах ужасно. Тогава просто реших, че е време нещо да се промени и да направя нещо различно, за да имам различен резултат и да се измъкна от омагьосания кръг. Това беше моментът, когато започнах да чета, да се интересувам и да попивам всякаква информация свързана със здравословния начин на живот и тренировките. Няколко месеца по-късно разбрах, че това е нещото, което обичам и на което искам да се посветя.

Как се мотивираш?

Постоянно гледам тренировки на едни от най-добрите треньори и състезатели в световен мащаб, това ми помага изключително много да се мотивирам и да не забравям къде искам да стигна. Често си напомням, че в живота не всичко е перфектно, не всяка тренировка може да бъде перфектна, не всеки ден храненето ми ще бъде оптимално, не всеки ден ще мога да спя 7-8 часа и не всеки ден ще бъде страхотен и позитивен. Трябва да бъда гъвкава и да не позволявам на странични фактори да отнемат мотивацията ми и да ме дърпат надолу.

Коя тренировка работи най-добре при теб?

Няма определена тренировка. Всичко е въпрос на правилна структура, цикличност и постоянство. Дори една тренировка да работи добре, ако я правиш постоянно за дълъг период от време, тя ще спре да бъде най-добрата, защото тялото се адаптира и съответно не проявява никакви реакции вследствие от нея. Затова обичам да изпробвам нови спортове, различни тренировки, методи и структури.

Снимка: Личен архив

Кои са трите най-важни ползи от редовните тренировки?

Здравословното състояние на организма - при редовни тренировки ползите за тялото са неизброими, всичко в него се регулира и влиза в хармония и баланс. И тези ползи могат да се забележат сравнително бързо - след месец редовни тренировки със сигурност ще усетите промяната. Психическият ефект - редовните тренировки разтоварват съзнанието от ежедневния стрес, успокояват и уравновесяват емоциите ни! Редовната физическа активност ни позволява да бъдем много по-ефективни и гъвкави в ежедневието си - изморяваме се много по-трудно, умът ни е по-бистър, реакциите ни са по-бързи.

Снимка: Роберта Стойнева/ Йордан Йовков

Кои са най-често използваните извинения и оправдания при пропуснати тренировки?

Чувала съм какви ли не оправдания, но това, което преобладава винаги е „Нямах време”, което е изключително тъжно, защото всъщност ние сме господари на собственото си време и определяме как да го използваме спрямо приоритети ни. Това оправдание показва, че поставяме грижата за тялото и здравето ни на последно място в списъка.

Много ли са тези, които идват на фитнес, за да отслабнат или целта на повечето е да натрупат мускули?

Преобладаващата част от клиентите ми са хора, които искат да отслабнат. Но това е нещо относително. Ако погледнем повечето мъже в залите - те работят за това да покачат мускулна маса. Така че най-точният отговор на този въпрос: Относително е.

Кои са най-често срещаните заблуди за достигането и поддържането на оптимална кондиция?

Най-голямата заблуда според мен е, че обикновеният човек с нормален живот, работа и деца, не може да бъде в оптимална кондиция. Това е абсолютно невярно! Не е нужно да прекарвате часове всеки ден в залата, да ядете пиле, ориз и краставици и да приемате най-различни химични субстанции, за да бъдете в страхотна кондиция. Необходима е добра организация, силно желание и отлична структурираност. Това ще ви позволи да се наслаждавате на живота си, такъв какъвто ви харесва да го живеете и в същото време ще бъдете в оптимална форма и кондиция.

Снимка: Роберта Стойнева/Йордан Йовков

Има ли опасност да си навредим с фитнес-тренировките?

Има потенциална опасност да си навредим с абсолютно всичко, когато не знаем какво правим. Можем дори да се отровим с вода, ако изпием прекалено много. Съответно винаги има вероятност да си навредим с тренировките. От изключително значение е правилната техника на изпълнение на различните упражнения, което по мои наблюдения липсва при 80% от хората. Важни са интервалите на работа и почивка, обемът и интензитетът, подреждането на упражненията, времето за възстановяване и много други. Затова е добре да се консултираме със специалист, когато не сме наясно или да потърсим информация от достоверни източници.

Снимка: Личен архив

Спазваш ли диета и какви хранителни добавки приемаш?

Диета е интересна дума, защото е използвана и интерпретирана по грешен начин от повечето хора. Думата диета е асоциирана негативно почти винаги. Свързвана е с ограничения, лишения, глад и крайности. А истинският смисъл е: хранителен режим, целящ да се коригира теглото на човека или да се подобри здравословното му състояние. Спазването на диета не означава лишаване от храна, а правилната й консумация. След като направих това важно уточнение - да, спазвам диета. Аз съм привърженик на балансираното хранене и съответно на гъвкавата диета, която ти позволява да имаш в менюто си всичко, което обичаш. Приемам хранителни добавки, за да мога да се възстановявам пълноценно от тренировките и натоварването. Задължително взимам 2 капсули ZMA преди лягане (комбинация от цинк, магнезий и витамин B6), протеин на прах поне веднъж дневно, 1-2 капсули от билката Ашваганда, извлек от Сминдух. Това приемам в момента, често включвам и други неща, но всички са от този тип - натурални продукти и билкови извлеци.

Имаш ли любим бодибилдер? Има ли някой от света на фитнеса, на който се възхищаваш или пък подражаваш?

Да, две невероятни жени. Едната е Lauren Simpson, световен победител в категория Бикини Дива на WBFF за 2018 година. Съчетава в себе си женственост и сила. Другата е Karina Elle, известен модел и атлет. Тя вдъхновява с различния си поглед към живота.

Какво най-много ти помага, за да постигаш целите си?

Стремежът към самоусъвършенстване, той не ми позволява да спирам да вървя напред по пътя си.

Какви фитнес цели си постави за настоящата година?

Тази година наблягам на повече кондиция и издръжливост, също така гъвкавост и пластичност. Общо взето слабите ми досега страни.

Снимка: Личен архив

Кой според теб е най-големият препъникамък по пътя към мечтаната форма и защо понякога ни е нужна помощ от професионалист, за да го прескочим?

Най-големият препъникамък е нашият мозък. Той е най-великият измамник на света. Затова с каквото и ново за нас действие да се захванем, много лесно се отказваме по пътя, намираме хиляди причини да не го прави. И в крайна сметка се иска сериозна воля, за да успеем да стиснем зъби и да продължим към целта! В такива моменти е много полезно и много по-приятно да имаме зад гърба си професионалист, който да ни побутва в правилната посока и да не ни позволява да си намираме оправдания и да поставяме ограничения на възможностите си. 

Какъв е твоят съвет към тези, които искат да започнат пътешествие в света на фитнеса и да постигнат своята малка победа?

Просто го направете! Спрете да се чудите, да намирате оправдания или да се страхувате. Потърсете си наистина добър треньор или другарче, което е наясно с това, което прави и може да ви помогне.

Движението и спортът са здраве - за тялото, за ума, за душата.

Колкото по-малко чакате, за да започнете, толкова по-добре. Дайте си началния тласък и след това просто поддържайте инерцията. След отрицателно време ще усетите многобройните ползи от правилното решение, което сте взели и това ще се превърне в част от живота ви.

Кое е мотото, което следваш?

Да умееш да обичаш, означава да можеш всичко! Смисълът на живота се крие в любовта, любовта към всичко, което правим, до което се докосваме и което ни заобикаля.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама