„Вкусът на София“: Atelier – с любов от Белослава

10:00, 31 юли 20 / София 25 17021 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително..., а направо е задължително да посетите.

Днес ви представяме поредното бижу, сгушено в центъра на столицата. Трудно е да не сте чували за Atelier – заведението на нежната Белослава, намиращо се в един от най-прекрасните райони на София – на ул. „проф. Асен Златаров“ 16 в близост до „Оборище“. Със своя артистичен дух, то моментално привлича погледите на всички пешеходци и не може да бъде подминато.


Снимка: Facebook / Atelier Restaurant Sofia

Пред TOPNOVINI.BG певицата Белослава разказа, че заведението е създадено с цел да се запази персоналът от хотела ѝ в Лозенец – Vilarte, който работи сезонно. „Много е трудно да намериш качествени хора и е тъжно после да ги изгубиш. И така Atelier се превърна в градската версия на Vilarte“, обясни тя.

Идеята за интериора на заведението е на Белослава и на нейния съпруг – Евгени. „Ние се занимаваме с изкуство и това е нашият същински свят и мироглед. Така е в дома ни, така е в ателието ни за работа - картините, скулпторите, детайлите ни заобикалят навсякъде и си ги носим с нас, каквото и да правим, където и да ходим“, обясни тя. Хората, към които е насочена цялата концепция на заведението и които го посещават, певицата определя като изключителни, възпитани и интелигентни. „Те са табиетлии - даже чревоугодници като самите нас“, посочи тя.


Снимка: Facebook / Atelier Restaurant Sofia

Менютата в Atelier и Vilarte Белослава е направила сама. След обсъждане с готвачите, разбира се. „Те ми имат доверие, а аз най-добре познавам клиентите ни. Да не говорим, че ми доставя огромно удоволствие“, разказа тя. Характерното за стила на менютата е, че е изчистен – всичко е просто, точно и ясно. „Залагаме на традиционни рецепти, но с по нещичко добавено от нас - дали ще е пушена ядка в салатата, дали ще е канела в мусаката, фурми с козе сирене в салатата, или най-харесваният от всички пилешки пастет с боровинки“, сподели Белослава.

Тя препоръчва на всеки, който дойде за първи път в Atelier, да опита ребърцата, скаридите с тиквички, салатата с мариновани зеленчуци, фурми и козе сирене, както и пилешкия пастет с боровинки. Самата тя вкъщи готви ежедневно и така се разтоварва. „Дори когато се прибирам нощем след концерт в провинцията, пак ще си сготвя нещо. Важно ми е и ми създава уют на душата“, посочи певицата. Тя разкри още, че скоро ще сподели любимите си рецепти в кулинарна книга, над която работи от години.


Снимка: Личен архив / Vilarte hotel

Снимка: Личен архив / Vilarte hotel

На въпрос каква е тайната на успешното заведение Белослава отговаря категорично: „В постоянството и в маслото“. Тя навлиза в бранша през 2008 г., когато със съпруга си създава Vilarte в местността Тарфа в Лозенец. „Направихме я с много любов и отношение към детайла. От лавандулите и лозето в градината, до обзавеждането на всяка стая, до всяка чаша и чиния, картина и стол, всичко сме си направили сами. За това мястото е лично и излъчва усещането за дом“, сподели певицата.

Белослава разказа, че кризата с коронавируса се е отразила на всички в бранша, но е категорична, че няма време за вайкане. „Работим здраво и денонощно. Това, че всички загубихме средства не значи че няма да си стъпим на краката. Просто си трябва работа“, посочи тя.


Снимка: Личен архив

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Gelato Fabbrica - където сладоледът е изкуство

„Вкусът на София“: Cafe 1920 – кухнята на баба, ама по мастършефски

„Вкусът на София“: By The Way – втори дом за много софиянци

„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко

„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм

"Вкусът на София": Сладкарница „Теа“ – греховен вкус и наслада на мига

"Вкусът на София": Ресторант Carne, където всеки сезон е вкусен

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анониздравейремен 16:45, 19 юли 21

Здравейте
Предлагаме ресторант наем на булевард българия
0878 928 703 радоева

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама