„Вкусът на София“: By The Way – втори дом за много софиянци

10:00, 03 юли 20 / София 25 4308 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително..., а направо е задължително да посетите.

Да създадеш успешен бар означава да успееш там, където много други са се проваляли. Като едно такова място се налага столичния By The Way. Създаден още през 2001 г., той се налага като един от основоположниците на бар културата в България. Интересното при него е, че през всичките тези години интериорът му почти не е променян.

За това и Никола е категоричен, че ако търсите емблематично заведение в София - то тогава това e By the Way.

Снимка: Facebook / By The Way

Пред TOPNOVINI.BG съсобственикът и съосновател на бара Ивайло Атанасов разказа, че интериорът е доста консервативен, защото както по света, така у нас трябва да има заведения, които да не се променят в един дълъг период. „И смея да твърдя, че сме се справили с това през годините. Тъй като смятаме, че едно място, което е създадено с любов и балансирано присъствие на интериорни акценти, не натоварва хората, когато те искат да си починат и да изпият по нещо. И така те могат да акцентират върху това, което са дошли“, подчерта той.

Още с влизането в бара погледът пада върху множеството картини, изобразяващи Стара София. „Избрахме това решение, защото ние сме от старите софийски заведения - догодина ще направим 20 години, и чрез тези снимки даваме възможност на хората, които не са живели в столицата по онова време, да я видят. Интересно е, като видиш една картина на София, да се опиташ да разбереш коя част на града е това към днешна дата“, разказа Ивайло.


Снимка: Facebook / By The Way

Заради това има много хора, за които By Тhe Way е втори дом и години наред го посещават. „Много от тях обичат да седят на точно определени места. Има и много хора, които са се запознали тук и вече имат и деца. Има и такива, които са заминали в чужбина, но като се върнат за празници, им става много приятно, когато ни намерят на същото място. Това за тях е нещо константно, някаква опорна точка в града, в който са израснали, и в държавата, в която са родени“, посочи Ивайло.

Според Никола именно 20-годишната история и нивото, поддържано през всичките тези години, превръща By The Way в място, което кара всичките си клиенти до ден-днешен да продължават да го посещават. Същите тези клиенти са създали за тези 20 година приятелски връзки помежду си и когато и да се отиде в заведението, винаги ще се намери приятел за напитка, за разговор, или просто за компания”, сподели той.

Това, по което By The Way се отличава от останалите барове, е желанието на собствениците и персонала да използват 100% пресни продукти за коктейлите. Правят се инфузии на определени видове алкохол с определени подправки, съставки, плодове, чайове и т.н. „Когато отворихме By The Way, беше почти невъзможно хората да се хранят на мястото, което пият – без значение дали пият кафе, коктейл или уиски и водка. С годините това се промени, тъй като динамиката на живота стана малко по-различна. Придвижването из софийски улици стана малко по-трудно и възможността някой да обядва на едно място, а после да отиде на друго да пие кафе стана все по-трудна. Затова се наложи да се развие кухня“, посочи Ивайло.


Снимка: Facebook / By The Way

Според него добрите заведения се отличават с отношението към клиентите и детайла, добрата хигиена и това, доколко се справят с тенденциите, които се променят през годините. „Много са трудностите при изграждането на един бар, защото работата е много широкоспектърна – като се започне през избора на място, през интериорно решение, избор на персонал, избор на концепция, спазване на правила, отговаряне на всички нормативни, свързани с административната тежест, свързана с едно такова мероприятие“, сподели той.

За разлика от много други заведения By The Way се отличава и с дългогодишен персонал. „Едно основно ядро от персонала и заведението си остаряваме заедно. Голяма част от персонала са познати за хората лица. Естествено, че има и текучество, но то е минимално“, обясни Ивайло.


Снимка: Facebook / By The Way

По думите му кризата около коронавируса се е отразила тежко на бара. „Смятам, че още дълго време ще има последствия – както психологически, така и финансови. Но с общи усилия и с помощ от страна и на ръководството, и на персонала успяхме да минимализираме последствията“, посочи той. Хората обаче доста бързо са се върнали в By The Way и това е благодарение на изграденото отпреди това доверие. “Ние се опитваме максимално стриктно да спазваме всички изисквания, които има в сегашната ситуация. Не е приятно персоналът да работи с маски и ръкавици, но въпреки това успяхме да убедим служителите, че това е важно. И това не остава незабелязано от клиентите“, обясни Ивайло.


Снимка: Facebook / By The Way

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: КОТО е новото „черно“ – приляга на всички и всичко

„Вкусът на София“: PM Club - когато музиката, обстановката и хората туптят в един ритъм

"Вкусът на София": Сладкарница „Теа“ – греховен вкус и наслада на мига

"Вкусът на София": Ресторант Carne, където всеки сезон е вкусен

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама