„Хора и улици“: Първият аквапарк в София… не е този във „Възраждане“

09:00, 29 юли 20 / София 25 10738 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Въпреки че медиите тръбят, че първият аквапарк в София е откритият наскоро в парк „Възраждане“, това не е съвсем вярно. Всъщност първият аквапарк в столицата ни е открит на 6 юли 1939 г. от тогавашния кмет инж. Иван Иванов и се нарича Обществена лятна къпалня „Мария Луиза“.


Снимка: Sofiahistorymuseum.bg

Лятната къпалня в Борисовата градина е строена в периода 1937 – 1939 г. и е била на стойност около 7 млн. лв. В нея има 131 кабини в мъжката част, 97 – в женската, както и четири общи. По едно и също време там е можело да се къпят близо 5000 души. Големият басейн е с размери 70/25 м. и с дълбочина от 1,25 м. до 4,50 м. Има и различни детски пързалки, кули за скокове, зелени площи и т.н. Почти отвсякъде къпалнята е заобиколена от борова гора, над която откъм юг се очертава характерният за София силует на планината Витоша.

Размерите и съоръженията са съобразени с международните олимпийски изисквания, като водата идва от Рилския водопровод и се затопля с пара. Пречиства се чрез филтрова инсталация, дезинфекцира се с хлор, като температурата ѝ е 22-25 градуса. В сградата на къпалнята има гардероб и просторен бюфет. След Втората световна война тя е преименувана и по време на „соца” се нарича „Република”.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: По следите на важните дати

„Хора и улици“: Кметът, при когото улиците бяха чисти, а градският транспорт - редовен

„Хора и улици“: Какво е общото между Ами Буе, Фритьоф Нансен и Васил Левски?

„Хора и улици“: Частно парти в градския транспорт? – Срещу 200 лв. на час

„Хора и улици“: Майсторът на китари

„Хора и улици“: Убитият с камъни софийски мъченик

„Хора и улици“: С какво е значима църквата, през която трябваше да мине столичен булевард

Напишете коментар
Коментари: 1
1 БЕЗПЛАТНИ Е-КНИГИ 00:11, 26 авг 20

bg-biblioteka.blogspot.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама