„Хора и улици“: Първият аквапарк в София… не е този във „Възраждане“

09:00, 29 юли 20 / София 25 7882 Цветилена Симеонова
Снимка: Sofiahistorymuseum.bg

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Въпреки че медиите тръбят, че първият аквапарк в София е откритият наскоро в парк „Възраждане“, това не е съвсем вярно. Всъщност първият аквапарк в столицата ни е открит на 6 юли 1939 г. от тогавашния кмет инж. Иван Иванов и се нарича Обществена лятна къпалня „Мария Луиза“.


Снимка: Sofiahistorymuseum.bg

Лятната къпалня в Борисовата градина е строена в периода 1937 – 1939 г. и е била на стойност около 7 млн. лв. В нея има 131 кабини в мъжката част, 97 – в женската, както и четири общи. По едно и също време там е можело да се къпят близо 5000 души. Големият басейн е с размери 70/25 м. и с дълбочина от 1,25 м. до 4,50 м. Има и различни детски пързалки, кули за скокове, зелени площи и т.н. Почти отвсякъде къпалнята е заобиколена от борова гора, над която откъм юг се очертава характерният за София силует на планината Витоша.

Размерите и съоръженията са съобразени с международните олимпийски изисквания, като водата идва от Рилския водопровод и се затопля с пара. Пречиства се чрез филтрова инсталация, дезинфекцира се с хлор, като температурата ѝ е 22-25 градуса. В сградата на къпалнята има гардероб и просторен бюфет. След Втората световна война тя е преименувана и по време на „соца” се нарича „Република”.

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: По следите на важните дати

„Хора и улици“: Кметът, при когото улиците бяха чисти, а градският транспорт - редовен

„Хора и улици“: Какво е общото между Ами Буе, Фритьоф Нансен и Васил Левски?

„Хора и улици“: Частно парти в градския транспорт? – Срещу 200 лв. на час

„Хора и улици“: Майсторът на китари

„Хора и улици“: Убитият с камъни софийски мъченик

„Хора и улици“: С какво е значима църквата, през която трябваше да мине столичен булевард

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!