СБЛЪСЪК: Умишлено ли се протака възстановяването лифтовете на Витоша?

11:45, 12 юни 20 / Сблъсък 25 4687 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Столична община е наела юристи за нова съдебна битка срещу „Витоша ски“ за възстановяване на Княжевския лифт, след като загуби окончателно делото за възстановяване на долната му станция и очаква да загуби и това за горната.

Княжевският лифт е първият кабинков лифт в България, пуснат в експлоатация през 1962 г. и спрян през 1994 г. заради аварии и липса на средства за отстраняването им. Възстановяването на работата му бе част от предизборната програма за новия кметски мандат на Фандъкова преди местните избори миналата година.

От 2007 г. съоръжението е собственост на „Витоша ски“, като дружеството стопанисва и останалите въжени линии на Витоша - Симеоновския лифт, Драгалевския лифт, както и ски влековете на Алеко, на Конярника.

Две години по-рано е приет План за управление на Природен парк Витоша, който забранява новото строителство на ски писти и лифтове. В плана се допуска подмяна на лифтове, но само по старите трасета , със стария капацитет и в стъпките на съществуващите стълбове.

Към днешна дата за парка е разработен нов план за управление, но той все още не е приет. В началото на 2020 г. от „Витоша ски“ изявиха намерение за реконструкция на Княжевския лифт и предожиха нов план, тъй като според тях действащият към момента план и текстове от Закона за горите правят подмяната на съоръженията невъзможно.

Кой е отговорен за неработещите лифтове на Витоша и умишлено ли се протака възстановяването им? TOPNOVINI.BG представя позициите на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на дружеството, което ги стопанисва - „Витоша ски“.

 

 

Йорданка Фандъкова смята, че от „Витоша ски“ дават само празни обещания за възстановяване на лифта. Според нея доказателство за това е, че дружеството обжалва в съда заповедите й за възстановяване дейността на станциите на Княжевския лифт.

Втората причина да се съмнява в намеренията им е „отказът им да съдействат по проекта за възстановяване, който сами са внесли.

В последните години съм провела десетки срещи с ръководството на „Витоша ски“ за възстановяването на лифтовете. За съжаление, освен оправдания с противоречията между Плана на управление на Витоша и Закона на горите, не станахме свидетели на нищо конструктивно. За мен е очевидна липсата на желание у собственика да работи за възстановяване на тези лифтове, коментира Фандъкова.

Столичният кмет обяви, че заради изчерпаното доверие в експертизите, които предоставя собственика на лифтовете „Витоша ски“, ще възложи независима такава, която да проучи възможностите за възстановяване на двата лифта - Княжевския и Драгалевския, по съществуващо положение.

Тя отбелязва, че до момента от дружеството многократно са заявявали, че двата лифта не могат да се възстановят в съществуващите стъпки и трасета и посочи, че юридическият екип на „Витоша ски“ е показал, че с години може да протака и бави решения.

Снимка: БГНЕС

От „Витоша ски“ заявиха, че не са съгласни с твърденията на Йорданка Фандъкова. Те посочват, че вина за състоянието на парка има не компанията, „която се мъчи от 15 години да работи с лифтове, построени в края на 50-те на миналия век“, а лошото и объркано законодателство.

Нашето желание е да спазваме закона и затова обжалвахме незаконните заповеди. Никой не може да ни упрекне, че когато видим Ваши незаконни действия и си търсим правата в съда, имаме друго желание освен да действаме законосъобразно. Съдебните решения следва да се зачитат колкото и да не ни харесват“, отговориха те на Фандъкова.

По думите им заповедите на столичния кмет нямат отношение към функционирането на лифта, а задължават компанията да измаже стените и тавана на станциите и да затвори прозорците“.

От дружеството посочват, че през февруари т.г. са внесли искане до главния архитект на София за изработване на Специализиран подробен устройствен план (СПУП) за Княжевския лифт, но до момента нямат отговор, въпреки че по закон срокът за това е един месец.

Издайте ни разрешение да разработим СПУП и в деня на неговото утвърждаване ние ще поръчаме съоръжението. Строителната дейност е за един летен сезон“, заявяват от „Витоша ски“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама