СБЛЪСЪК: Адекватна ли е екополитиката ни?

15:00, 05 юни 20 / Сблъсък 25 4065 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Световният ден на околната среда – 5 юни, стана повод за поредната размяна на остри реплики в парламента. Депутати от ГЕРБ и БСП се „хванаха за гушата“ дали екополитиката на управляващите е адекватна.

По темата TOPNOVINI.BG представя мнението на депутатите от ГЕРБ и БСП Тома Биков и Корнелия Нинова.

  

 

Според соцлидерката Корнелия Нинова политиката на правителството в околната среда е сбъркана, неадекватна и безотговорна. „По отношение на водите ние сме там, където безотговорното управление на три поредни правителства на ГЕРБ натика целия воден сектор в продължение на 10 години.

Години наред държавата ни бе длъжна поетапно и в срокове да реформира водния сектор, като усвои милиарди, отпуснати по оперативна програма за целта. Милиарди се загубиха, пропиляха се възможности, а български градове и села, курорти, квартали и домакинства продължават да живеят в недопустими рискове от лоша и дори рискова за здравето питейна вода. Чаканите 12 млрд. лв., нужни за реформиране на водния сектор, се оказаха напразно повтаряно число“, посочи тя и подчерта, че правителството продължава да не реализира реформата в мащаба, в който единствено има смисъл от нея.

Според Нинова по отношение на чистия въздух България е първа в ЕС по замърсяване с фини прахови частици. „15 хил. българи умират годишно според СЗО от замърсения въздух в България“, подчерта тя. А във връзка с отпадъците Нинова посочи, че правителствата на Борисов са превърнали България в „сметището на Европа“.


Снимка: CanStockPhoto

Според Тома Биков от ГЕРБ обаче въздухът, водата и храната са несравнимо по-чисти отпреди 30 години, когато Кремиковци „обгазяваше цяла София“. Той посъветва Корнелия Нинова и опозицията да не бъдат „непрестанно кахърни“. „През последните 10 години бяха построени десетки пречиствателни станции и там отидоха парите, за които говорите, г-жо Нинова, благодарение и на европейските данъкоплатци. Днес по Българското Черноморие има много повече пречиствателни станции, отколкото преди 10 години. В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана или най-малкото не беше управлявана и не беше инвестирано в нея“, коментира Биков. Той посъветва Нинова да отиде на тази година на Българското Черноморие и сама да се увери, че там има работещи пречиствателни станции.

Преди 30 години падането на комунизма започна през едно екологично движение, в което се включиха и членове на ЦК на БКП. Преди 30 години всичко това беше в пълен разпад, пълен погром и на никой не му пукаше за никакви граждани и от тази трибуна никой не можеше да каже, че има мръсен въздух. Такъв имаше“, категоричен е Биков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама