Фандъкова: През август обявяваме 1500 свободни места в детските градини в София

13:21, 04 юни 20 / София 25 2028 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще бъдат обявени през август. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„След второ класиране останаха около 2800 свободни места. Част от тях са местата, които сме предвидили и запазили за децата с хронични заболявания и децата със специални образователни потребности. Тези места не се заемат в голямата си част. Ние ще запазим достатъчно места, така че ако има такива деца, да могат да намерят място в детска градина. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват в София“, обясни Фандъкова и поясни, че ще внесе доклад за тези нови места в Столичния общински съвет, който се надява да бъде приет от общинските съветници.

На въпрос дали отпуснатите 15 милиона лева ще бъдат използвани за строителство на училища и детски градини или ще се покриват стари заеми за строителство на такива, кметът подчерта, че те ще се използват само и единствено за ново строителство.

Бонев обвини Фандъкова в „пълен провал“ заради детските градини

„Това са 7 детски градини и 4 училища, чиято обща стойност е 36 млн. лв. За част от тях, за които са готови районните кметове, ще започне веднага строителство. Очаквам да участваме и в програмата на правителството, така че да получим още финансиране“, коментира тя и добави, че ако искаме места в детските градини, не трябва да се спира със строителството им.

„До седмица почваме строежа на нова детска градина за 8 групи в „Манастирски ливади“, в район „Студентски“ до края на месеца, в район „Люлин“ има готовност. В „Красно село“ също подготвят проект. Кметът на район „Връбница“ изкупува терен за строителство на детска градина и е намерил друг, който е подходящ, и ще получи срещу обезщетение“, посочи кметът.

Кметът на район „Витоша“ Теодор Петков обяви, че е готов да започне строителство на нова детска градина.

Район „Витоша“ е готов с две разрешения за строеж. Първото, за което ще кандидатстваме, е за нова сграда на филиал на 116 ДГ в кв. „Павлово“. Тя ще е двуетажна сграда за 4 групи. Другото, за което ще кандидатстваме, е разширение на боянското училище“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

Родители на протест, искат ударно строителство на детски градини

От своя страна Йорданка Фандъкова припомни, че с плановете, които имат за тази и следващата година, ще изчерпат терените, които са подходящи по сега действащото законодателство. Ето защо Общината поиска промени в Наредба на здравното министерство и в тази на регионалното ведомство, които касаят условията и реда за строителство на сгради за детските заведения.

„Идеята е да може да се намали исканото отстояние от 15 м. Това ще даде възможност да се строи за повече деца в много от терените. По изчисления на главния архитект Здравко Здравков в половината от детските градини може да се изградят допълнителни помещения за допълнителни групи“, уточни тя и поясни, че новите предложенията вече са качени за обсъждане, което ще продължи 14 дни.

Попитана как ще коментира исканата от родители на неприети деца в ясли и детски градини оставка на зам.-кмета по образование доц. Тодор Чобанов, тя отговори, че всеки има право да дава оценки и да изказва мнение.

„Смятам, че колегите работят изключитнелно интензивно, защото днес тези резултати нямаше да може да ги отчитаме ако го нямаше този екип“, заяви кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама