Родители на протест, искат ударно строителство на детски градини

10:30, 01 юни 20 / Общество 25 950 Юлиан  Тодоров
Снимка: БГНЕС

Родители на неприети деца в ясла и детска градина излязоха на протест пред сградата на Столичната община. Те искат местната власт да осигури място за всяко дете, а докато това се случи да подпомага семействата, за чиито деца няма място.

Родителите настояват и за ударно строителство на детски градини в София. "Равен достъп до алтернативно образование за неприетите деца", гласи голям собственоръчно написан плакат, който родители издигнаха на ул. "Московска" в столицата.

„Този протест е граждански. Не искаме ничия оставка и не принадлежим към никоя политическа партия. Искаме за децата ни да има места в ясли и градини. За съжаление, тези места в последните над 10 години, не се откриват. Все един или сходен брой деца остават извън градините“, каза Айра Антонова, майка на дете на 1 годинка, което не е прието в ясла, цитирана от БГНЕС.

Тя посочи, че първото им искане е държавата да подпомогне родителите на неприетите деца.

„Искаме ваучери за неприетите деца, които да могат да бъдат ползвани в алтернативни заведения, без да бъдат уточнявани какви. Ваучери и строителство - това са исканията ни. Искаме и среща с премиера Бойко Борисов и със столичния кмет Йорданка Фандъкова, тъй като този проблем продължава десетилетия и ние не виждаме никаква опция, дори за внуците ни, да има място в ясла“, заяви Антонова.

По-рано пред bTV просветният министър Красимир Вълчев заяви, че присъствената форма на обучение е най-добрата. Той добави, че образованието не е само учене, а и социализация. По думите на Вълчев с въвеждането на дистанционно обучение по време на извънредното положение системата е показала, че е иновативна и може да се справи.

„Като цяло системата се справи, но се засилиха неравенствата“, сподели той и уточни, че 10% от училищата са обхванали трудно учениците в извънредното положение. 10-11% от децата са участвали в онлайн обученията асинхронно – те сега ще доучат и ако не успеят да компенсират изоставането ще останат или в същия клас, или ще преминат в по-горен клас, но с помощта на учителите ще трябва да компенсират материала. Тази година очакваме повече от 40 хиляди такива деца, съобщи Красимир Вълчев.

Думите на политиците в Деня на българската просвета

Просветният министър предупреди, че трябва да сме готови новата учебна година да не започне на 15-и септември. Вълчев съобщи още, че откакто е министър е предотвратил закриването на 8 училища.

Що се отнася до решението Софийският университет да приема в специалност „Право” без изпит, а само с оценка от матура, министър Вълчев заяви, че проблемите са в занижените изисквания по време на следването.

Окончателно: С оценка от матурата може да се кандидатства "Право"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!