Акцент на деня: Къща от карти

17:30, 15 май 20 / Политика 25 3849 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Покерът е проста игра - докато опонентите правят грешки, вие печелите. Колко добре това изречение описва взаимоотношенията между премиера Бойко Борисов и бизнесмена Васил Божков.

Въпреки, че единият е в Банкя, а другият - чак в Дубай, напрежението между двамата непрекъснато се повишава, залозите постоянно растат, а нервите се изпъват в очакване на следващия ход.

Всяка свалена карта разкрива на зрителите все повече от характера на играчите и разбулва нови детайли около отношенията им.

Останал почти с нищо в ръката Васил Божков вече използва един от най-силните си козове - акциите на ПФК Левски. Хазартният бос е с 11 обвинения, а част от бизнеса му е запориран - без много за губене той е опасен играч, който вече показва, че може да играе ва банк. Срещу него обаче стои противник, който има какво да губи.

Снимка: БГНЕС

Поставянето на акциите на Левски на масата беше добре премерен удар, а след него последва и втори. Този път под прицел е дясната ръка на премиера - финансовия министър Владислав Горанов.

Горанов веднъж вече трябваше да отговаря как така подопечната му Комисия по хазарта в продължение на 5 години не е забелязала, че фирмите на Божков четат закона както дявола - евангелие, и хазната е "пропуснала да събере" такси за милиони.

Миналата седмица Финансист 1 отново влезе в обяснителен режим, след като Божков обясни, че за хазартния си бизнес се е консултирал лично с Горанов. Тогава министърът не отрече, че се е срещал с Божков, но отново отбеляза, че не е отговорен за наплатените от бизнесмена такси. Горанов подчерта, че всичките му разговори с Божков са били свързани с дейността му като един от големите собственици на хазартен бизнес в България.

"Никога не съм твърдял, че не познавам г-н Божков. Срещал съм и него, и Валентин Златев, и Кирил Домусчиев – всеки успешен бизнесмен в България", коментира Горанов и посочи, че не вижда причина да подава оставка.

Снимка: БГНЕС

Днес Божков реши да припомни на финансовия министър кога и как двамата са имали комуникация и публикува снимки от SMS-кореспонденция с контакт с името Vladi Goranov. От тях става ясно, че Божков се обръща именно към Горанов при спънки в "рутинната работа". От своя страна финансовия министър отговаря, че ще говори и даде указания на двама от ръководителите на Държавната комисия по хазарта – Александър Георгиев и Мария Филипова.

Показаните съобщения са с дати от 24 февруари 2018 г., 29 март 2018 г. и 29 май 2018 г., като комуникацията продължава на 15 януари и на 16 януари тази година.

Вярно или не?

Естествено всеки може да преименува контактите в телефона си, както пожелае, ето защо един от първите въпроси след действията на Божков е дали комуникацията е автентична. По-внимателното вглеждане в датите показва няколко интересни неща. От съобщението на Vladi Goranov в края на февруари 2018 г. става ясно, че хазартният бос е на ски. Десетина дни по-късно в Youtube е качен клип от парти във френския курорт Куршевел от 9 март 2018 г., където се появява и Божков.

Проверка на "Свободна Европа" показва, че останалите съобщения от кореспонденцията през 2018 г. са последвани от решения на ДКХ, с които се разширява лицензите на фирмите на Божков за лотарийни билети.

Комуникацията от началото на 2020 г. пък е провокирана от опита на комисията да саботира бизнеса на Божков, след като през 2019 г. финансовият министър възложи на АДФИ проверка по сигнала за укрити пари от държавни такси от лотарията.

Днес Горанов не даде обяснение за разпространената кореспонденция. От финансовото министерство пък публикуваха позиция, в която обясняват, че още преди седмица министърът вече е направил коментар на твърденията на Божков. "Кореспондирали са си, за да се видят. Убеден съм, че Горанов ще коментира автентичността на кореспонденцията", заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който единствен от кабинета и ГЕРБ коментира темата.

Снимка: БГНЕС

БСП използваха случая да поискат оставката на Горанов и на целия кабинет. „Аз многократно казах, че няма как министърът на финансите на Република България да не знае какво става в един от ключовите сектори, който осигурява на бюджета милиарди годишно. Абсурдно е! Ако министърът на финансите не е знаел, той не е за тази работа. Ако е знаел, той е за друго място", заяви на свой ред Румен Гечев от БСП.

Дали Горанов ще бъде жертван в играта между Борисов и Божков - ще стане ясно съвсем скоро. Отношенията между премиер и финансов министър изглеждат поохладнели, след като Горанов не подкрепи идеята за намаляване на ДДС за туризма на 9%. Тогава Борисов посочи, че има доверие на финансовия си министър, но не трябва да се забравя, че не Горанов му е началник, а точно обратното.

Сега на ход е Борисов, да видим дали ще отвърне подобаващо или кулата от карти ще се срине.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:01, 15 май 20

Интересно...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама