Акцент на деня: Танцът на властта

17:30, 12 май 20 / Политика 25 4660 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ден преди официално да бъде отменено извънредното положение у нас партии и институции се опитват да уредят как държавата, бизнесът и населението ще продължат оттук нататък. Танцът на властта започва. Управляващите са свикнали на темпото две напред - една назад, а последните им действия показват, че те са готови дори на рискове, за да угодят на онези, които най-шумно недоволстват от ситуацията. Въпросът е само дали в опита си да танцуват с всички няма да има настъпани и огорчени партньори.

Сагата с ДДС-то

Премиерът и ресторантьорите се разбраха от началото на 2021 г. заведенията да плащат 9% ДДС. Така от 1 януари догодина освен за нощувките и организираните пътувания в туризма, както е сега, намалената ставка ще важи и за "заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма".

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано", аргументира се Борисов. Той обясни, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от Covid-19 в ресторантьорския бранш. "Това може пък да е една мярка, която впоследствие да даде добри резултати и да бъде трайна", коментира още той и добави, че след тези действия оборотите на заведенията и хотелите трябва да излязат 100% на светло. Предложението ще се оформи и внесе като отделен законопроект и може да влезе дори по-рано от предвиденото като жест на добра воля към бизнеса.

Първоначално от правителствената информационна служба съобщиха, че данъкът за основните храни също ще бъде понижен до 9%, но няколко минути по-късно беше изпратен коригиран вариант на съобщението, в което това решение липсваше.

По-късно през деня премиерът обяви, че се обмисля ДДС за книгите също се понижи до 9%, но от думите му не стана ясно в какви срокове и дали ще се случи това.

Снимка: БГНЕС

Решението за промяна в данъка е политическо решение, обяви Борисов. Не е изненада, че финансовият министър Владислав Горанов не одобрява мерките. Неведнъж той е заявявал, че докато той е министър ДДС няма да бъде намалявано. Нито Горанов, нито финансовото острие на ГЕРБ в парламента Менда Стоянова подкрепиха решението на премиера, според които стъпката е груба грешка.

"Имам му пълно доверие на финансовия министър, но той не ми е началник. Аз съм му началник. Който не е съгласен, да подава оставка", заяви Борисов.

Мярката идва като отговор на поредния опит на БСП да прокара предложението за по-ниски ставки за храни и лекарства. Миналата година от ДПС пък предложиха косвеният данък за хляб, лекарства и книги да стане дори 5%.

"Те вече всичко, което им се яде и им се пие, предлагат да е без данък. Аз ако съм журналист, ще им задам следния въпрос: Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС поотделно, заедно не направиха това. Защо сега казаха - има пари в държавата, а при тях – нямаше", коментира премиерът.

Наредбата за касовите апарати

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18, станала по-известна като наредбата за касовите апарати, за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г. Така промените  бяха отменени за пети път от 2018 г. насам. Това е поредният компромис, който Горанов прави с тази наредба.

Ваучерите за море

Сериозна промяна претърпя и идеята родният туризъм да се насърчава и подпомага с ваучери от държавата. След като повече от месец не стана ясно как ще се разпределят и реализират тези ваучери, управляващите решиха да ги превърна от стимул за туризма в награда за онези, които вече повече от два месеца се борят с коронавируса -полицаи, медицински персонал,фармацевти. Те ще бъдат използвани за запълване на държавните бази, а едва след като в тях вече няма свободни меса, ще бъдат използвани и частни хотели. И тук обаче липсват детайли за това как точно ще се реализира идеята. Нито колко ще струва това на държавата, нито как точно ще се случи всичко.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама