Захариева: Има българи, които все още искат да се върнат у нас

12:14, 26 апр 20 / Политика 25 2362 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Все още има българи, които искат да се завърнат в България, това заяви в ефира на БНТ външният министър Екатерина Захариева.

По думите й повечето от тях са такива, които живеят постоянно в чужбина и поради кризата са загубили работата си или искат да се върнат, защото тук се чувстват по-сигурни. "Ние постоянно подпомагаме българските граждани зад граница и органзираме "зелени коридори" за тяхното прибиране", каза Захариева.

Тя обаче отново призова българите да не пътуват или ако това се налага, да е само в краен случай. Това се отнася и за сезонните работници, които отиват в чужбина - Захариева ги призова да си останат тук, защото и у нас има нужда от сезонни работници.

Снимка: БГНЕС

Външният ни министър коментира и последния Европейски съвет, на който отново възникнаха спорове между държавите членки по отношение на финансирането на икономическото възстановяване след пандемията на коронавирус. Захариева определи споровете между Севера и Юга като нещо нормално и не нещо ново.

Великобритания се отказва от всякакви нови отсрочки по Brexit

В случая за противопоставянето има много обстоятелства - пандемията от коронавирус и все повече разтящите притеснения как ще възстановим икономиките, Брекзит, по-малко бюджет - повече амбиции и неочакваната нужда от повече средства за възстановяваве на икономиките, и за повече работни места.

"Спомняме си тежките продължаващи над 20-30 часа, няколко нощи заседания на Съвета по време на кризата 2008-2009 година. Но мисля, че сега Съюзът е по-подготвен, точно в резултат на създадените механизми, в следствие на икономическата криза 2008. В момента наистина има много спорове - трябва ли да се увеличи вноската за следващия бюджет предвид новите обстоятелства. Имаше такъв спор още за Брекзит. Сега е ясно, че ще имаме нужда от повече пари за възстановяване на икономиките. Трябва ли да се поеме от еврозоната т.нар коронаоблигации - това което искат Франция, Италия, Испания и Гърция - така да се каже Юга", каза Захариева.

Тя предположи, че лидерите на ЕС ще стигнат до съгласие, но със сигурност няма да е лесно. Европейският съвет ще заседава отново на 6 май. По отношения на България Захариева заяви, че част от мерките, които българското правителство приема и актуализира, се финансират от европейски средства.

Томислав Дончев: Около 55-60% от икономиката в страната работи

"Бързо получихме съгласие за пренастройване на програмите, така че да се използват средства за борбата с пандемията. За следващия бюджет също ще има такива средства", каза тя. По думите й европейска солидарност има. "1 млрд. и 300 млн. са от европейската солидарност в България, свързана с мерките - това са парите, които имахме по програмите, но част от тях щяхме да върнем", каза Захариева.

"Разбирам недоволството в началото, защото никой не очакваше мащабите на тази криза. За по-малко от седмица се пренастроиха програмите, организира се единна обществена поръчка на европейско ниво, създадоха се зелените коридори. Много бързо европейските инсттуции успяха да се ориентират в тази ситуация", допълни още тя.

Отварят парковете за деца и родители, но със строги правила

По отношение на падането на мерките, Захариева е категорична, че те не трябва да падат, а да бъдат поетапни. "Много добре, че Комисията предложи обща комуникация за координирано излизане от първия етап, защото тази криза няма да приключи с разпускане на мерките. Има държави, които са много засегнати. Слава Богу България е по-малко засегната", допълни Захариева.

Тя уточни, че планът на ЕК е примерен. Отхлабването на мерките трябва да се основава на научни факти, на това какъв е ръстът на зоболяемостта, капацитетът на болничнните заведени, капацитетът на държавата да действа.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. #ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама