Засилен интерес за наемане на къщи в София

11:00, 21 апр 20 / София 25 5745 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

В условия на криза и икономически затруднения консултанти на недвижими имоти отчитат интерес от страна на наематели за наемане къщи в София. Това каза за TOPNOVINI.BG брокерът Димитър Христов от Агенцията за недвижими имоти „Явлена“. Той обясни, че след обявяване на извънредното положение, бизнесът е трябвало бързо да се адаптира, част от фирмите са въвели мярката за работа от вкъщи, но все още е трудно да се направят констатации дали има освободени офис пространства или жилища.

Снимка: Димитър Христов 

„Едно е сигурно - всеки човек се нуждае от покрив, под който да живее, бизнесът се нуждае от офис, склад или търговски обект, който спомага дейността му. Наемателите и наемодателите са изправени пред общо изпитание – едните не искат да загубят имота, в който работят, а другите наемателите си. Намирайки се в една лодка, двете страни трябва да гребат в една посока, което става с взаимни отстъпки и разбиране“, коментира специалистът.

Има ли спад на цените на имотите в София?

Според Димитър Христов пазарът на наеми винаги е бил динамичен и при определени типове имоти може да се говори за сезонност. Всеки имот е уникален сам по себе си и не може да се направи генерална оценка за цените и тяхното спадане.

Имотният пазар е жив, но диша трудно

Най-голямо увеличение на цените на имотите се забелязва най-лесно в кварталите, които са имали по-занижен интерес от страна на наемателите и рязко се е засилил заради инфраструктурно развитие – нова метростанция, градски транспорт, бизнес сгради, които създават работни места и др. Горещите локации за жилища винаги са били централните, източните и южните райони.

Средната цена на квадратен метър за изминалата година на жилищен имот е между 5 и 6 евро на база реално сключени сделки в агенция „Явлена“. Средната офертна цена в един от популярните публични сайтове за имоти за същия период е 4.35 евро на кв.м.

В кои квартали в столицата наемите са по-достъпни?

Димитър Христов отбеляза, че при жилищните имоти най-достъпни остават северните и западните квартали. При търговските имоти по-съществени фактори за образуване на цената са видимостта, човекопотока и автомобилопотока.

Снимка: CanstockPhoto

Според него наемодателите проявяват гъвкавост в условията на криза, а голяма част от клиентите се обръщат към професионални консултации за предоговаряне на наемните условия. По думите му е рано да се дадат прогнози за промяната на цените в имотите след кризата. Неговите лични очаквания са за пазар с по-качествени имоти. „Бизнесите, които няма да се справят с кризата, ще освободят терени, които преди това не са били на пазара или са били трудни за намиране“.

Участниците на имотния пазар все още не осъзнават кризата

„Туризмът е от най-засегнатите отрасли и настоящият момент е подходящ за наематели, които искат да „вдигнат нивото". На пазара излизат имоти, които са ситуирани на атрактивни локации и стилно завършени, чиято основна цел до преди няколко седмици беше краткосрочно отдаване - за нощувки“, заяви той.

Снимка: CanstockPhoto

Пазарът на имоти е „отворен“ и работи. Участниците са по-предпазливи и тези, които са активни, са реални купувачи или наематели. Брокерите вече могат да се похвалят със сделки, подписани дистанционно. Част от огледите също се осъществяват чрез виртуални разходки.

Специалистите отчитат интересен факт. След въвеждане на извънредното положение има увеличение на интереса за наемане на къщи в столицата, дори покрай града. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама