Акцент на деня: Не иде ли време за смирение?

17:30, 10 апр 20 / Акценти 25 1432 Антония Иванова
снимка: БГНЕС

Седмица ни дели от Рождество Христово, което тази година ще посрещнем в условията на извънредни мерки заради COVID-19.

Пандемията заплашва да остави без дъх здравната ни система, а политическата явно е далеч от всякакви страдания. Още повече от скрупули и притеснения. В дни когато обикновените хора се смиряват по подобие на великото смирение на Исус Христос и поставени под заплахата на коварната и все още недостатъно изучена болест, българите по върховете на властта са далеч от подобни мисли.

Колкото повече се приближава България до пика на коронавируса, колкото повече наближава Великден, толкова повече ударите под кръста и размяната на реплики се ожесточават.

Като "вероломно нападение" описа днес премиерът Бойко Борисов поведението на държавния глава на България Румен Радев, който ден по-рано отправи упреци към Борисов в интервю по национална телевизия. В него президентът разкритикува премиера, че гради образ на спасител върху страховете от коронавируса у хората. Румен Радев изтъкна, че правителството е взело навременни мерки, но подчерта, че трябва да бъдат осигурени безплатни масови тестове за населението.

"Това е вероломно нападение, това не е протегната ръка, това не успокоява хората", отговори на упреците Борисов пред журналисти, докато посещаваше шивашки цех за предпазни маски в Хасково. "Това не е протегната ръка", отвърна индиректно премиерът.

Борисов изтъкна, че не вижда как двамата с президента могат да работят заедно. „Той даде ли ви една идея? Никога не е предоставял нито една. Идея ли е да подпомогнем всички бедни, да подпомогнем икономиката, да преборим коронавируса, първият сняг да падне догодина през декември?, попита Борисов.

Ден по-рано в интервю за национална телевизия Румен Радев каза: "Когато армията от безработни се множи всеки ден, мисля, че е неуместно да занимаваме хората с  отношенията между президентската институция и изпълнителната власт... Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози. Аз в този спектакъл няма да участвам. Премиерът трябва да е наясно, че нито президентът, нито народът са публика, от която се очаква по всяко време аплодисменти", заяви той.

Според него с премиера не са преминали границата. „Трябва да има някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив. Особено когато е взел решение и то самостоятелно, без предупреждение да въведе извънредно положение посред нощ, когато имаме блокиран парламент и съдебна власт, когато нямаме реален  парламентарен контрол и критичността на масовата психика и масовото съзнание са драстично намалели от масовия страх", добави Радев.

„Премиерът е много опитен и обигран политик. Не хвърля думи на вятъра. Не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам разпръсква - с трупове, морги, масови гробове, с ад, който слиза тук. А ако нещо се обърка ще има виновен - Радев“, каза държавният глава.

Думите не спират да валят, а политолозите не вещаят скорошно затопляне на отношенията между двамата главни мъже в държавата.

А идва Великден. Следващата седмица българите ще боядисват великденски яйца - символът на Възкресението, на началото на новия живот. Затворени вкъщи, много вероятно в тези светли дни ще продължим да бъдем свидетели на размяна на обвинения, вместо за първи път, под угрозата на пандемията, да видим политическо обединение в името на здравето на народа.

Преди да бъде разпнат на кръста Исус Христос казва на учениците си, а чрез тях и на всички човеци: "Нова заповед ви давам – да обичате един другиго, както аз ви възлюбих".

Политици, нека се смирим!

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!