"Сова Харис": Мнозинството българи смятат, че в кризата Борисов е по-адекватен от Радев

14:23, 10 апр 20 / Политика 25 1825 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В рамките на кризисната ситуация значително е нараснало доверието в правителството и органите на реда. По същество, единствено кабинетът и МВР имат положителен рейтинг, тоест доверието на гражданите към тях е по-голямо от недоверието. Това показват данните от експресно проучване, проведено от „Сова Харис“ по поръчка на ИА ПИК в периода 8-9 април 2020 г. сред 800 респондента. Изследването е реализирано на база на случайна извадка от телефонни номера по метода на стандартизирано телефонно интервю сред пълнолетното население на страната, с квота по пол и възраст.

Не се очертава затопляне на отношенията между главните мъже в държавата

От обществените фигури най-позитивни оценки получават председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов. Голямо впечатление с ангажираността и щедростта си е направил спортистът Кубрат Пулев. Към ролята на вицепремиера Томислав Дончев също има положително отношение. Петата позиция на президента Румен Радев се отчита като сериозно отстъпление. Също така прави впечатление високото одобрение на изявите на бизнесмените Делян Пеевски и Кирил Домусчиев, чиято ангажираност явно е забелязана от обществеността

Борисов: Президентът не протяга ръка, а вероломно напада

Данните показват и че позитивната оценка към дейността на изпълнителната власт се пренася и към водещата партия в управляващата коалиция. В момента доверието към ГЕРБ значително надвишава това на останалите основни политически сили у нас.

Ролята на опозицията се оценява противоречиво - 37% смятат действията ѝ като неконструктивни и неполезни. Според 35% действията на президента са конструктивни и полезни, също толкова не са съгласни с това твърдение. Като имаме предвид, че ролята на Президента по презумпция е да бъде обединител на нацията, разделението на оценката за неговата роля в такъв критичен момент е смущаващо, коментира Васил Тончев.

Радев: Народът не е публика, от която се очаква да аплодира Борисов

Публично известно е, че президентът и премиерът са в постоянен спор относно характера и начина на извънредните мерки. Според широката общественост у нас, позицията на премиера е по-адекватна, и то в убедителното съотношение 56% към 16%.

 

Около 2/3 от хората споделят, че стриктно спазват мерките, наложени от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Останалите около 1/3 се съобразяват с тези мерки. Едва около 3% заявяват, че не се съобразяват с наложените изисквания.

Преобладаващ е делът на хората у нас, които смятат, че мнозинството спазва и се съобразява с мерките. Според 17% от хората обаче, дисциплината на околните не е добра и мерките не се спазват. Собствената ни преценка за това, как България се справя със заплахата в сравнение с другите Европейски страни, е, че ситуацията у нас е по-добра. В това са убедени около 2/3 от пълнолетните български граждани.

Около 8% от участниците в изследването са заявили, че са загубили работата си, а според други 22% вероятността това да се случи е голяма.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама