Творци искат увеличение на парите за култура за сметка на други пера от бюджета

10:50, 01 апр 20 / Култура 25 2797 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Творчески съюзи се обединиха в призив за увеличение на бюджета за култура. В искането се включват съюзите на филмовите дейци, артистите, художниците, писателите, композиторите, танцьорите, преводачите, архитектите и журналистите. Писмото им е адресирано до премиера, финансовия министър и министъра на културата.

Да не позволим молекулата на COVID-19 да абортира независимата култура

Крайно наложително е при актуализацията на бюджета не само да не се допуска съкращаване на разходите за култура, но да бъде предвидено увеличаване на средствата за Министерството на културата за сметка на други пера от бюджета, в това число чрез преструктуриране и пренасочване на средства от европейските оперативни програми“, се посочва в съобщението на творците. Те подчертават, че над 70 държави в света вече предприеха действия за осигуряване на допълнително финансиране и подпомагане на културата - една от най-уязвимите обществено-икономически сфери.

Народният театър кани децата да рецитират Вазов

„Вярваме, че българското правителство е не по-малко отговорно и загрижено за съхраняването и развитието на националната ни култура и ще окаже нужната подкрепа на културната и творческата общност“, пише още в писмото.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама