Да не позволим молекулата на COVID-19 да абортира независимата култура

10:05, 31 мар 20 / Култура 25 3211 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Актьори, режисьори, писатели, диригенти, певци и журналисти призоваха държавата да подкрепи творците на свободна практика. Чрез видеа в социалните мрежи те подкрепиха хората в независимия културен сектор в България.

Писателят Георги Господинов подчерта, че трябва да се окаже подкрепа на „тези, които произвеждат смисъл“, защото тепърва ще имаме нужда от смисъл. „И сега, когато стоим в стаите си с филми, музика и книги, разбираме, че културата е това, което седи между нас и страховете ни, между нас и хаоса“, посочи той.

Диригентът Йордан Камджалов подчерта, че през вековете огромна част от безсмъртните шедьоври и проекти са създадени от т.нар. независими творци. „Искам да призова българските политици и общност да не позволи заради молекулата на COVID-19 да бъде абортирано раждането на огромен брой настоящи и бъдещи проекти в свободното културно пространство. Защото това ще бъде огромна загуба не само за България, но и за света“, посочи той.

Режисьорът Явор Гърдев обясни, че от собствен опит е запознат със свободните професии. „Стресът, бремето и рисковете, които идват с избора на свободна професия, си струва да бъдат поети, щом трябва да осигурят едно толкова ценно нещо като творческата свобода“, подчерта той. Във време на бедствие обаче тази позиция се превръща в една от най-уязвимите, заради което той призова за изработване на добре обмислен план за поддръжка на творците със свободни професии.

Журналистът Георги Тошев определи независимия културен сектор като „най-конвертируемия продукт на България зад граница“. „Вярвам, че за да има независимо изкуство, трябва да се погрижим днес“, посочи той. Според него за да се случи това, трябва да бъде постигнат консенсус между сектора и Министерството на културата.

Актьорът Веселин Калановски обясни, че вече 29 години е извън щатното разписание на българската култура. Той изрази отношението си към управлението в България с произведението „Родина“, написано от Димитър Подвързачов преди повече от 100 години, в което държавата ни е описана като „бедна, хубава страна на алчни, допотопни челюсти“ и страна на „общогражданско мълчание“ и на„изпращелите държавници“

Подкрепата си изрази и актрисата Теодора Духовникова. "Вярвам, че българското Министерство на културата по примера на останалите европейски правителства ще направи всичко възможно този сектор да бъде защитен в нелеките дни, които идват пред нас. Дължим го на всички ни, защото през последните години именно артисти от независимата ни сцена направиха така, че България да има своето европейско лице, пулс и живот", посочи тя.

Своята подкрепа за свободните творци изразиха и певицата Камелия Тодорова, режисьорът Стефан Командарев, актрисата Мартина Апостолова и др.

Очаква се днес министърът на културата Боил Банов да се срещне с представители на българските артисти, за да обсъдят мерките, с които държавата може да помогне на културните дейности у нас.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама