Народният театър кани децата да рецитират Вазов

11:50, 31 мар 20 / Култура и наука 25 1891
Снимка: БГНЕС

Кампанията на Народен театър "Иван Вазов", посветена на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература, призова почитатели на поета да изпълнят произведенията му.

Над 130 артисти, творци, общественици, журналисти се включиха в инициативата "Препрочитаме Вазов", която продължава от 3 март до 9 юли - рождената дата на поета.

Народен театър "Иван Вазов" призова и децата да се включат в кампанията с видеозаписи на рецитациите си.

Културните събития, достъпни онлайн

"Скъпи майки и татковци, баби и дядовци! Как общувате с децата, на какво ги учите, затворени в домовете си? Играете ли с тях, разговаряте ли с тях, четете ли с тях? Тъй като сме на Ваша страна, Ви приканваме да помогнете на децата си да научат наизуст едно от Вазовите стихотворения - „Аз съм българче“ или „Молитва“. Двете стихотворения, освен прекрасния и звучен ритъм, носят в себе си и чистата, наивна, първозданна енергия на думите, която е съзвучна с детската душа и съвпада с красивата яснота на детски свят", е публикувано в сайта на театъра. 

"Майки и татковци, баби и дядовци, достатъчно е многократно да препрочитате на глас пред децата едно от Вазовите стихотворения, за да попие и покълне то в детското съзнание, да остане там като смисъл и опора. Ще се удивите колко лесно децата ще научат стихотворението наизуст – е, тогава ги снимайте с мобилните си телефони или камери и ни изпратете клип с изпълнението на: [email protected] , за да го качим на сайта, facebook страницата и youtube профила на Народен театър „Иван Вазов“.

"Разбира се, можете и самите Вие да се запишете и да ни изпратите видео с Вашето изпълнение на едно от двете стихотворения! Така освен, че ще знае поне едно прекрасно Вазово стихотворение наизуст, Вашето дете ще се подреди сред големите артисти и личности, които присъстват, рецитират и четат в Националната кампания на Народния театър „Препрочитаме Вазов“.

Американският посланик рецитира Вазов

"Изпълнението му ще бъде гледано и споделяно стотици пъти от хиляди хора, които с прозорлива мъдрост намират упование в словото на народния ни поет, както винаги се е случвало в България през дни на изпитания. Скъпи майки и татковци, баби и дядовци, сега е моментът да въвлечем и приобщим децата си, своето бъдеще, към необята Вазов, към духовните си начала, които ни проправят пътя напред и съхраняват в слово достойнството на живота ни, обичта ни един към друг и към България".

"В линка към нашия сайт можете да свалите текстовете на стихотворенията, както и декларация, която Ви молим да попълните, сканирате (или снимате) и да ни я изпратите заедно с видеото, като по този начин декларирате, че сте съгласни да покажете Вашето дете", призовават от театъра. 

Във Facebook страницата на Народен театър „Иван Вазов“ вече са публикувани и първите видеоклипове.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи