СБЛЪСЪК: Актуалните теми от месеца

09:00, 31 мар 20 / Сблъсък 25 6029 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В спора се ражда истината, твърдят старите римляни. Преди тях в Древна Гърция Сократ изпитвал събеседниците си в дълги диалози, опитвайки се да стигне до истината. Заниманието му обаче никак не било безобидно, тъй като в крайна сметка му коствало живота. Днес животът не е застрашен, но страстта към спора продължава. Променят се единствено темите.

В рубриката „Сблъсък“ всяка седмица TOPNOVINI.BG представя различните мнения по актуални и интересни теми, които вълнуват и променят обществото. Безспорно през изминалия март основната тема е борбата ни с коронавируса. На фаталния петък 13-и правителството въведе извънредно положение, което промени нормалния живот на българите. Това предизвика редица спорове и дискусии.

Сред най-масовите въпроси беше дали ще поскъпне животът вследствие на коронавируса. Според икономиста проф. Боян Дуранкев няма кой да спре ръста на цените на най-търсените стоки, като прогнозира, че тази година ще има и висока инфлация. Адриан Николов от Института по пазарна икономика обаче твърди, че на този етап няма основания да очакваме чувствително повишаване на цените на стоките, особено на тези от първа необходимост – храни, медикаменти и подобни. Техните коментари можете да прочете тук.


Снимка: Pixabay

Широко дискутирана бе и темата с мерките за борба с вируса и дали те са адекватни. Според специалиста по инфекциозни болести д-р Иванка Радева въведените ограничения са правилни. Тя подчерта, че само чрез карантина може да бъде постигнато неразпространение на вируса от човек на човек. Директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров  обаче обърна внимание, че с въведените мерки няма да се овладее инфекцията. „В крайна сметка като се тегли чертата ще се види, че мерките не могат да ограничат заболяването“, посочи той. Повече по темата може да откриете тук.

Трябва ли държавата да помогне на бизнеса – чуха се различни мнения и по този въпрос, затова потърсихме мнението на двама колумнисти. Според Димитър Петров държавата е длъжна да се намеси и да защити ощетените. Теодор Димокенчев пък призова правителството да не се поддава на призиви за „спасяване“, субсидии и даже национализация на цели сектори от икономиката, защото не са се подготвили за потенциалната криза. Техните гледни точки можете да откриете тук.


Снимка: БГНЕС

Заради разпространението на заразата парламентът си гласува извънреден режим на работа - заседания ще има само ако трябва да се гласуват актове във връзка с извънредното положение. Единствените, които се възпротивиха, бяха депутатите от БСП, които са категорични, че с решението за извънредния режим ГЕРБ рушат авторитета на институцията. Управляващите се защитиха, като подчертаха, че Народното събрание не се закрива, може да бъде свикано във всеки един момент в извънредната ситуация. Повече по темата може да прочетете тук.

Въпреки че коронавирусът завладя ежедневието на почти целия свят, животът не спира своя ход. Сред актуалните теми на март бяха и мигрантите и най-вече притеснението ще издържи ли оградата ни с Турция на мигрантския натиск, след като Ердоган отвори границите за Европа. Според журналиста Мажд Алгафари няма ограда, която да може да издържи на напъна на бежанци. „Човек не е ли решил да обере дома ви, не го е обрал“, коментира той. Заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев обаче е категоричен, че оградата ни е проектирана така, че да издържи. „Оградата си изпълнява превантивно ролята и то много добре - няма слаби места“, коментира той. Мнението на двамата може да откриете тук.

Още актуални теми от месеца можете да откриете в категорията "Сблъсък".

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама