СБЛЪСЪК: Ще издържи ли оградата с Турция на мигрантския натиск?

10:30, 10 мар 20 / Сблъсък 25 5710 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

След като турските власти обявиха, че границата със страните от ЕС е отворена, хиляди мигранти се насочиха към Гърция и България. По сухопътната граница между Турция и Гърция се струпаха тълпи мигранти, като се стигна и до тежки сблъсъци с представителите на гръцките власти. Заплашена ли е страната ни от мигрантска вълна и ще издържи ли оградата с Турция?

TOPNOVINI.BG потърси за коментар журналиста и преводач Мажд Алгафари и заместник-председателя на НФСБ Борис Ячев.

 

                                                                                                                                                          

 

 

Ще издържи ли оградата по границата с Турция на мигрантската вълна?

"Няма ограда, която да може да издържи на напъна на бежанци. Това е невъзможно. Виждате оградата между САЩ и Мексико, при Мароко. Човек не е ли решил да обере дома ви, не го е обрал. Въпросът е много по-далеч от оградата – това е дипломатическият въпрос. Трябва да се вземе някакво решение, да се види какво може да се направи с тези хора. Разбира се, работа не може да им се намери на всички. Няма справяне с този проблем. И три огради да сложим, решат ли ще ги прескочат, ще ги срежат, ще ги прокопаят отдолу. Каквото решат това ще направят", смята Мажд Алгафари.

Оградата е проектирана и изградена така, че да издържи. В момента тя по-скоро служи като предпазно и предупреждаващо съоръжение. Не е тествана в реални условия със засилен мигрантски натиск, с такава вълна, каквато е в Гърция. Но при всички случай, след многобройните инспекции, ще издържи. Много ми се иска да не се стига до ситуация като в Гърция“, каза Борис Ячев. „Оградата си изпълнява превантивно ролята и то много добре. Тя няма слаби места. Тя е многократно контролирана и проверявана. Всички забележки бяха отстранени в срок. Отделно оградата се обхожда ежедневно от патрули на "Гранична полиция", проверява се за срутвания или рязане на мрежи. Мисля, че е сигурна и стабилна“, категоричен е заместник-председателят на НФСБ .

Колко всъщност е застрашена страната ни?

"Застрашена е от гледна точка на това мигранти да преминат и да влязат на територията на страната. Но и не е застрашена, защото те няма да останат тук. Ще продължат навън. Ние ще ги посрещнем, ще ги нахраним за няколко дни и ще си отпътуват всеки по своята дестинация", посочи Алгафари.

„Виждаме, че по ред причини ние не сме под такава заплаха, под каквато са съседните държави. Мисля, че една от причините към България да няма силна мигрантска вълна, е, че има стабилна ограда. В същото време Гърция има изключително хлабаво преградно съоръжение, което не е по цялата дължина. Преди години имаше опити за преминаване на мигранти през нашата граница, но нашите гранични полицаи показаха, че могат да се справят много бързо", заяви Борис Ячев.

Какво иска да постигне Турция с този ход? И как може да се разреши проблемът?

"Който и да се постави на мястото на президента на Турция Реджеп Ердоган, след всички тези обещания от Европа, почти нищо не се случи. Само с голи обещания не става. Излъгаха го", коментира Мажд Алгафари. "Друг е моментът, че той се възползва от събитията в Сирия, за които до някаква степен е виновен. С тези събития той не може да подплаши Европа. Няма как да раздели сирийци, афганистанци, иранци и мароканци. Бежанци от Сирия и от Идлиб към Турция няма. Да върнем малко лентата назад. Президентът Башар Асад постави ултиматум на бойците в Сирия – предават оръжието, качва ги на автобуси и ги кара в Идлиб. Следователно в Идлиб почти няма мирно цивилно население. Там е пълно с терористи. Тези терористи не биха посмели да тръгнат да бягат към Турция", допълни той. 

Според Ячев причините са две за хода на Турция са две: политическо влияние и пари. „През 2016 г. ЕС обеща на Турция 6 млрд. евро срещу това да задържи мигрантите от размирните региони на Сирия на своя територия. Ердоган се оплаква, че този ангажимент не е изпълнен. Мисля, че той, с отпушването на мигрантската вълна и насочването й към по-слабо защитената Гърция, рекетира ЕС, за да може час по-скоро да получи колкото е възможно по-голяма част от тези пари“, смята той.

„От друга страна Ердоган упражнява и политически натиск върху ЕС, защото един от ангажиментите срещу това да задържи мигрантите на своя територия, беше облекчаване на визите за Турция. В последствие това беше отменено, предвид многобройните сигнали за нарушаване на човешките права в страната. Сега Ердоган се опитва да изнуди ЕС и този ангажимент да бъде спазен“, каза още заместник-председателят на НФСБ.

„Не на последно място в противопоставянето между Турция и Русия на територията на Сирия, Ердоган се опитва да си върне политическата подкрепа, която имаше не само от държавите на НАТО, а и от държавите от ЕС. В момента той търси съюзници в противопоставянето с Русия. Но го прави по начин, по който се извиват ръце и се диктуват условия“, добави Ячев. 

Според Алгафари, за да се реши този проблем на една маса трябва да седнат Русия, Турция САЩ и ЕС. "Владимир Путин започна да залъгва ту едните, ту другите. Ту веднъж е със САЩ, ту против САЩ. Ту е с НАТО, ту против НАТО. Когато нападна кюрдите, аз го възприех, но изглежда че неговите планове са били много по-далеч от това да отблъсне кюрдите. Какво прави в Идлиб? И не само той", попита журналистът.

Ячев е на мнение, че проблемът с мигрантите може да бъде решен тогава, когато не се търси възможност как тези хора да се устроят в държави от ЕС, а да се търси възможност за прекратяване на военния конфлликт в Сирия и връщането им в териториите от които са тръгнали.

Срещата между премиера Бойко Борисов и турския президент Ердоган ще доведе ли до по-малко бежанци на нашата граница? Виждаме, че и сега те се насочват към границата с Гърция.

"Не. Турската армия насочва, но на нея и е разпоредено да не пипа никого. В Одрин вече има сформирани групички, и ще тръгнат към България. Ако се отвори границата с Гърция, ще тръгнат натам. Ако не се отвори – тръгват към България, за да отидат на Запад. Какво правим обаче, ако тези хора влязат в Гърция? Те ще тръгнат на Запад. Откъде ще минат? Някой предполага ли за в бъдеще, тези, които ще влязат в Гърция, тръгвайки на Запад, откъде ще минат?", попита Алгафари и добави: "Македонците няма да ги допуснат. Много от тях ще се пробват през гръцко-българската граница, където почти не е охранявано. А и границата е доста дълга. Влязат ли в Гърция, те избягват от една страна оградата ни с Турция, между Гърция е България контролът е почти занижен. Какво правим тогава? Строим нова стена? Никой няма да го позволи? Така или иначе част от тях ще минат през България, няма как да не минат".

Според него по-сериозно раздвижване на нещата по нашата граница може да очакваме, когато се реши въпросът с Гърция. "Ако остане затворена всичко ще се пренасочи към България. И ако Турция не отмени решението си да не ги спира", коментира той. "Навремето Ангела Меркел им каза „Добре дошли“. Ердоган отговори на призива на Меркел. Каза им „Лек път“, заключи Алгафари.

„Срещата на премиера Бойко Борисов с турския президент Реджеп Ердоган до голяма степен повлия мигрантските вълни да не бъдат насочвани към България“, подчерта Борис Ячев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама