Експерти: Не е време за диети

18:40, 20 мар 20 / Любопитно 25 2253 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

Правилното хранене играе съществена роля при превенцията от заразни болести. Този въпрос е още по-актуален сега, когато се сблъскваме с пандемията от коронавирус и все още няма ваксина срещу него.

Според нутриционистите, този момент е изключително неподходящ за диети с високо съдържание на мазнини и протеини и с ниско съдържание на въглехидрати.

Поне два пъти на ден трябва да се ядат плодове – предимно цитрусови и червени плодове като боровинки, да се пие чай и други течности, да се ядат супи – пилешки или зеленчукови.

Не трябва да се забравя и салатата, като е препоръчително тя да бъде от зелени листни зеленчуци.

За набавянето на протеини е добре да се яде пилешко или пуешко месо, риба, нискомаслени млечни продукти, особено йогурт с пробиотици. От растителните храни се препоръчват грах, боб и леща. Може да се добавят ориз и пълнозърнест хляб със семена.

Специалистите съветват да се избягват храни с консерванти като кренвирши, пастети и салами. Трябва да се избягва и консумацията на маргарин и рафинирано масло, торти и фаст фууд, пише БГНЕС.

Подчертават, че правилното хранене влияе на имунната система и е ключов фактор в оздравителния процес, ако сме се заразили с някаква болест.

Важно е да се поддържа добра хидратация на организма. Диетолозите препоръчват да се пие чай от липа, бреза, бял слез, анасон и сладък корен, който от години се ползва като превенция срещу респираторни проблеми.

Изобщо трябва да се появи повече творчество в кухнята при приготвянето на различните ястия, като към традиционните подправки се включат джинджифил, куркума, пипер и други продукти, които до вчера са ни се стрували екзотични. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама