Вижте актуалните ограничения за придвижване в условията на коронавирус

17:25, 20 мар 20 25 3407 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Министерството на външните работи оповести актуална информация за мерки и ограничения на придвижването :

Северна Македония – Затворени за пътници и автомобили са летищата в Скопие и Охрид, както и всички други ГКПП в страната, с изключение за товарни автомобили, минаващи транзит, дипломатическия корпус и граждани, за които има разрешение от МВР.

 Албания – Всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни са затворени за вход за всички граждани с всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Български граждани, притежаващи разрешително за пребиваване на територията на Албания, ще бъдат допуснати да влязат в страната през ГКПП Ринас, но при налагане на задължителна 14 дневна карантина. Товарните МПС влизат и преминават транзитно през територията на страната през следните ГКПП:

на границата с Черна гора – на ГКПП Хани и Хотит – Бозай, ГКПП Муричан- Сукобин и ГКПП Вермош-Гуци;

на границата с Косово – на ГКПП Морина – Върмица;

на границата с Република Северна Македония – на ГКПП Чаф Тан – Кефасан,  ГКПП Тушемишт-Свети Наум, ГКПП Блат-Блато;

на Границата с Гърция – на ГКПП Какавия, ГКПП Чаф Бот-Сагиада, ГКПП Капщица-Криталопиди;

морски ГКПП – пристанище Дурас, пристанище Вльора, пристанище Саранда, пристанище Шънджин, пристанище Химара;

международното летище в Тирана – на ГКПП Ринас, имайки предвид, че възможностите за трансфер през това летище в посока България са минимални.

Босна и Херцеговина – Към 20 март съществува възможност за връщане на български граждани от летище Сараево в България посредством полет с трансфер в Истанбул, Доха, Стокхолм и Загреб. Пристигащите в Босна и Херцеговина чужди граждани, които скоро не са пребивавали в рискови държави, могат да влязат в страната единствено с валиден паспорт. Пристигащите на летищата пътници ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина, с изключение на тези, които реализират летищен трансфер.

ГКПП към Хърватия – Към 20 март изходните ГКПП на Босна и Херцеговина към Хърватия пропускат граждани на ЕС, желаещи да напуснат страната. Същевременно Хърватия допуска на своя територия намиращи се в Босна и Херцеговина граждани на държави от ЕС, единствено в случай на отваряне на транзитен коридор за тяхно достигане до крайната им дестинация. Товарните МПС, които преминават транзитно през Хърватия, могат да влизат единствено при ГКПП Нова Села, Стара Градишка и Славонски Шамац. Понастоящем на ГКПП Изачич, Бияча, Брод, Шамац, Градишка, се изграждат палаткови лагери, в които влизащите в страната ще бъдат поставяни под 14 дневна карантина. Също така на входните ГКПП на Босна и Херцеговина се забранява влизането на чужди граждани, които през последния период са пребивавали в най-засегнатите от COVID-19, докато тези, които скоро не са пребивавали в изброените държави, могат да влязат в страната единствено с валиден паспорт.

ГКПП към Сърбия - Сърбия затвори границите си към Босна и Херцеговина. Влизането и излизането от територията на Босна и Херцеговина към Сърбия е възможно единствено за шофьори на товарни камиони, превозващи стоки.

ГКПП към Черна гора – Черна гора затвори границите си към Босна и Херцеговина. Влизането в Черна гора е възможно единствено за черногорски граждани, чужденци с разрешено пребиваване в страната и шофьори на товарни камиони, превозващи стоки. Към Сърбия и към Черна гора изискването на властите е шофьорът на камиона да не напуска кабината на превозното средство на територията на Босна и Херцеговина. Същевременно транзитно преминаване през страната трябва да бъде реализирано в рамките на максимум 12 часа.

Черна гора - Самолетните полети, международният жп и автобусен транспорт са преустановени, а граничните пунктове на Черна гора са затворени за всички чужденци, с изключение на тези със статут на пребиваване в Черна гора.

Затворени са гранични пунктове за пътнически трафик към Босна и Херцеговина: Šćepan Polje - Hum, по пътя Плужин - Фоча; граничният пункт Шула - Витина, по пътя Плевля - Фоча, до Република Албания: Грънчар - Башки, по пътя Плав - Шкодер; Sukobin - Murićani, по пътя Ulcinj - Shkoder, към Република Хърватска: Kobila - Vitina, по пътя Херцег Нови - Vitina - Дубровник, към Република Сърбия: Ranče - Jabuka, по пътя Pljevlja - Prijepolje; Вуче - Годова на пътя Rožaje – Tutin.

 

 

Facebook създава информационен център за COVID-19

Косово – Към 20 март входните ГКПП на Косово по границата с Република Северна Македония, Сърбия, Албания и Черна гора са затворени за чуждестранни граждани, с изключение на дипломати, акредитирани в Косово, служители на KFOR и EULEX. Допускат се граждани на Косово, които са подложени на подробни медицински прегледи и се инструктират за самокарантина през следващите 15 дни. Пропускат се товарни транспортни средства, превозващи стоки и храни, след преглед на водача от медицински специалист.

Летище „Адем Яшари“ в Прищина е единственото международно летище на територията на Косово, но от 16 март официално са преустановени всички редовни полети от и към Косово, с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ.

Турция - Преминаването на турско-българската граница пеша от турска страна към настоящия момент е възможно единствено през ГКПП- Дерекьой - Малко Търново. При другите два пункта Капъкуле - Капитан Андреево и Хамзабейли - Лесово е в сила забрана за преминаване на пешеходци.

Българските граждани, желаещи да преминат турско-българската границата пеша, следва да се насочат към град Къркларели, откъдето да използват наличния градски транспорт или таксита за трансфер до ГКПП- Дерекьой.

Гърция – С решение на правителството се затварят абсолютно всички хотели в страната, считано от полунощ на 22 срещу 23 март 2020 г. До момента забрана за работа имаше за сезонните хотели тези за настаняване на младежи. Срокът на действие на ограничението е до 30 април 2020 г. Ще останат отворени по един хотел във всеки областен град и по три хотела в Атина и Солун. Изключение е направено за хотелите, в които са настанени служители на реда от Гърция и на ЕС  в окръг Тракия и на островите.

В Атина се намалява движението на метрото като се разрежда графика за движение на мотрисите. Спира се изцяло движението на метрото през нощта.

Прекратен е всякакъв пътнически транспорт към и от Италия, с изключение на транспорта на стоки и товари. В товарните МПС се разрешава да пътуват шофьор и до един придружител – втори шофьор или представител на фирмата, чиято собственост е камиона, за което следва да разполага със съответния документ. Няма ограничение по отношение на тонажа на товарното МПС. Прекратен е въздушният транспорт от и до Испания.

Българи могат да се прибират у нас с полската програма „Полет към дома“

Във връзка с наложената мярка пристигащите от чужбина в Гърция да се подлагат на задължителна 14 дневна домашна карантина се въвежда и задължително попълване на информационен формуляр за пристигащите със самолет. Във формуляра ще се посочват данни за полета (име на авиокомпанията, осъществяваща полета; номер на полета; номер на мястото в самолета; дата на пристигане; имената на пътника; пол; данни за контакт - мобилен, стационарен телефон, e-mail; постоянен и настоящ адрес; адрес на мястото, където пристигащият ще прекара карантинния период).

На пристигащите се дава листовка с указания за действията  и правилата, които трябва да предприемат и спазват в следващите 14 дни на задължителна карантина.

На място и за всеки пътник отделно се преценява според дестинацията и националността му дали да бъде поставен под задължителна 14-дневна карантина.

Летище Атина: За момента няма забрана за транзитно преминаващи пътници и карго полети. На място и за всеки пътник отделно се преценява според дестинацията и националността му дали да бъде поставен под задължителна 14-дневна карантина.

Пристанище ПАТРА: По информация на пристанищните власти в Патра се прилага забрана за преминаване от и за Италия на леки автомобили и пътници, независимо дали са транзит, дали са от страни-членки на ЕС и/или Шенген. От и за Италия се пропускат само товарни камиони с по един шофьор, без допълнителни шофьори или друг персонал.

Пристанище ИГУМЕНИЦА: По информация на пристанищните власти в Игуменица се прилага забрана за преминаване от и за Италия на леки автомобили и пътници, независимо дали са транзит, дали са от страни-членки на ЕС и/или Шенген. От и за Италия се пропускат само товарни камиони с по един шофьор, без допълнителни шофьори или друг персонал.

Пристанище ПИРЕЯ: Пропускат се товари. За пътниците важат рестрикциите, свързани със забраната за акостиране в Гърция на круизни кораби и яхти.

ГКПП ПРОМАХОН: Засега няма рестрикции.

ГКПП МАКАЗА: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат. Преминаващите с цел работа или продължително пребиваване биват информирани за 14-дневната карантина.

ГКПП Илинден-Ексохи: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.

ГКПП Златоград-Термес: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.

ГКПП Ивайловград-Кипринос: Засега няма рестрикции, пътници и товари се пропускат.

ГКПП Капитан Петко Войвода – Орменион: Разрешава се преминаването на лица за достигане до местоработата им; тежкотоварни МПС преминават без ограничения; не се допускат туристически автобуси.

Затвориха базиликата „Сакре кьор”

Сърбия – От 20 март са затворени всички ГКПП за влизане в Сърбия за пътен, железопътен и речен транспорт за всички граждани (изключение ще се прави за китайските граждани - лекари и специалисти, поканени да оказват помощ на Сърбия). На територията на страната ще могат да влизат само товарни МПС. От 20 март престава да се движи и междуградският автобусен транспорт.

Преустановяват се всички международни пътнически и железопътни превози. От 19 март са затворени за пътнически полети летище „Никола Тесла" в Белград и летище „Константин Велики" в Ниш. Летището в Белград остава отворено за хуманитарни полети и карго превози. Въздушното пространство на Сърбия остава отворено за прелитане.

По отношение на речните маршрути, в Сърбия са затворени ГКПП Прахово и ГКПП Велико Градище. Затворени са вътрешно ГКПП Белград, ГКПП Нови Сад и ГКПП Апатин (към Хърватия), ГКПП Канижа (към Унгария), ГКПП Голубац, ГКПП Дони Милановац, ГКПП Текия и ГКПП Кладово (към Румъния), ГКПП Перучац (към Босна и Херцеговина).

Няма въведени ограничения за излизане от страната.

Испания – Възстановен е граничният контрол на външните сухоземни граници на Испания. Допускани са само испански граждани или такива със статут на резиденти и трансгранични работници. Испания засега не предвижда затваряне на въздушното пространство. До 26 март има забрана за акостирането в испански пристанища на всички кораби тип круизи, независимо откъде пристигат. „България еър“ обяви, че от 18 март до края на месеца ще бъдат отменени всички полети от и до Мадрид, Палма де Майорка и Малага. Също така, за периода няма планирани полети между София и Барселона.

Австрия – От 20 март се въвежда засилен граничен контрол при влизане от Унгария и Словения. Всички граждани, идващи от тези страни, са задължени да предоставят молекулярен тест за коронавирус, не по-стар от 4 дни, с изключение на австрийските граждани и тези с обичайно местопребиваване в Австрия. Същите се допускат да влязат в страната, след като преминат 14 –дневна карантина. Транзитното преминаване през Австрия е разрешено до 3 април, доколкото излизането от страната е гарантирано. Наредбата не се прилага за транспорт на стоки и търговски транспорт.

Германия – Германското министерство на вътрешните работи информира, че считано от 20 март 2020 г. Германия ограничава ГКПП на сухопътната граница, през които може да се влезе в страната от Франция, Швейцария, Австрия, Люксембург и Дания. Списъкът на ГКПП е достъпен тук.

Ограничения за пътуващите от Германия са въведени от 24 държави. Справки могат да бъдат правени в раздела „Informationen für Reisende“ на страницата на Федералното министерство на външните работи.

Вирусолог: Населението на Европа е застаряващо, затова смъртността от коронавирус е по-висока

Полша - В рамките на обявеното положение „епидемична заплаха“ контролът по всички граници на Полша  е възстановен за срок от 10 дни с възможност за удължаване на срока с още 20 или 30 дни. Посочени са конкретни ГКПП за преминаване на границата. На сухопътната граница са посочени 37 ГКПП: на границата с Чехия - 15, със Словакия – 5, с Германия - 15, с Литва - 2. Граничният контрол ще се осъществява и в 4 морски пристанища и 17 летища. Пълният списък може да бъде открит на следния адрес.

Словения – На граничните пунктове са въведени медицински проверки на телесната температура на пътуващите. От 19 март пристигащите от Италия в Словения пътници могат да пресичат границата само при ГКПП -  Vrtojba, Fernetiči и Škofije, които ще са денонощно отворени. Четвъртият пункт Krvavi Potok ще работи от 05:00 до 23:00 часа. Невъзможно е преминаването на леки автомобили по маршрута Италия-Словения-Хърватия-Сърбия-България. От 19 март до 19 април Товарните МПС, които преминават транзитно, могат да влизат в Хърватия само през следните ГКПП: Bregana - Obrežje и Kozminci-Macelj.

Считано от 20 март Унгария не допуска пътници с лични моторни превозни средства от Словения да преминат на нейна територия. Влизане на територията на Унгария от страна на Словения за международен товарен трафик е възможно през граничните пунктове Tornyiszentmiklós и Rédics. На практика в момента е невъзможно преминаването на пътници по маршрут Испания - Южна Франция - Италия - Словения за България. Пътническите полети в Словения са забранени от 16 март.

Словакия – От 19 март ГКПП функционират нормално за леко и тежкотоварни МПС, а лекотоварни се допускат само, ако носят хранителни стоки/суровини и медицински стоки. В сила е забрана за влизане на чужденци с изключение на водачи на товарни превозни средства. От 19 март на ГКПП Břeclav / Brodské от Чешката страна се е образувала няколко километра опашка от камиони.

Русия – От 20 март летище „Шереметиево“ затваря два от своите терминали – C и E, а полетите ще бъдат прехвърлени на терминали D и F. В същото време много полети са отменени.

Грузия –Преустановяват се всички полети до и от Грузия от 21 март, с изключение на грузинския авиопревозвач Georgian Airways, който ще извършва полети в тясна координация с грузинското правителство. За шофьорите на товарни автомобили се предвижда  полицейски ескорт от влизане до напускане на страната, в случай че водачът е преминал през страни, определени като зона с висок риск.

Казахстан – От 22 март в градовете Нур-Султан и Алмати се въвежда карантина и се преустановява превозът на пътници с автотранспортни средства. Ще бъде спряно движението на пътнически влакове, осъществяващи превоз от/до Нур-Султан и Алмати, както и на влакове, които ги свързват с прилежащите към тях райони, освен транзитно през гарите на градовете, без възможност за качване и слизане на пътници. Преустановяват се пътническите превози до и от летищата в градовете Нур-Султан и Алмати с изключение на товарните и международните полети.

На гражданите, които попадат в споразуменията за безвизово влизане в страната и престой до 90 календарни дни на всеки период от 180 дни, ще бъде удължено разрешителното за временно пребиваване с до 30 дни. За останалите, пребиваващи в Казахстан на основание на различни категории визи, чийто срок вече изтича, миграционната служба в гр. Алмати ще продължи срока на действието на визите с цел удължаване на престоя в Казахстан до края на извънредното положение.

Азербайджан - Всички сухопътни граници са затворени за преминаване на чужденци и леки автомобили. За влизане се пропускат само азербайджански граждани. Границата с Иран е затворена до края на март, границата с Грузия е затворена до 24 март, границата с Турция при Нахичеван е затворена, границата с Русия е затворена. Товарните автомобили се пропускат, като преминават задължителна дезинфекция.

Спряна е фериботната връзка Баку - Туркменбаши. Преустановени са полетите от Баку до редица дестинации, сред които до Китай, Иран, Турция, Грузия, Париж, Берлин, Нур Султан, Актау, Алмаати, Узбекистан, Украйна, ОАЕ, Катар, Унгария, Русия. Спрени са железопътните връзки с Русия.

Страната със самолет към момента може да бъде напусната единствено от  международното летище „Гайдар Алиев” към Баку-Лондон; Баку-Ню Йорк спира от 24 март. Азербайджанските държавни авиолинии „АЗАЛ“ все още осъществяват чартърни полети до Москва и Санкт Петербург за прибиране на азербайджански граждани.

Захариева: Спрете екскурзиите

САЩ – От 20 март окръг Лос Анджелис е поставен под карантина поради разпространение на COVID-19. Жителите няма да имат право да излизат от домовете си освен за посещение на лекар, аптека и набавяне на продоволствия.

Мексико - Граждани, пристигащи в Мексико от страни с висок риск от заразяване, биват подлагани на проверка за наличие на симптоми на COVID-19 при влизане. Единствените възможни маршрути за придвижване са въздушни, няма директни полети между Мексико и България. Най-голямата мексиканска авиокомпания „Аеромехико“ намалява с до 50% полетите до Мадрид, Амстердам, Лондон и Барселона, считано от 17 март.

От 23 март се преустановява полета от и до Париж. Авиокомпания „Еър Франс“ е намалила наполовина полетите от Мексико до Париж. Авиокомпания „Алиталия“ е преустановила полетите от и до Италия. Авиокомпания „Луфтханза“ е преустановила полетите до Мюнхен от Мексико сити и Канкун. Полетите от Мексико сити до Франкфурт са намалени от седем на пет полета седмично. От Канкун до Франкфурт са намалени на три полета седмично. Авиокомпания „Иберия“ е намалила полетите от Мексико до Мадрид до пет седмично. Авиокомпания КЛМ продължава да изпълнява полети от Мексико сити и Канкун.

Турските и британските авиолинии продължават да извършват полети без промяна, но е възможно през следващите дни да отменят или прекратят изпълнението им. По данни на посолството на Германия в Мексико всички места на полетите на „Луфтханза“ от Мексико сити и Канкун до 26 март са изкупени. От 17 март до 20 април е преустановено провеждането на публични събития и учебни занятия в столицата и щатите Сонора, Мичоакан, Тамаулипас, Колима, Тлакскала, Веракрус, Халиско, Нуево Леон, Гуанахуато, Керетаро, Юкатан и Мехико.

Препоръчва се избягването на щатите Мексико Сити, Мехико, Керетаро, Нуево Леон и Халиско, където са регистрирани най-много случаи на заразени. При съмнения за наличие на симптоми гражданите могат да получат информация и при необходимост помощ на телефон 800-0044-800 (за територията на Мексико). Дежурните денонощно телефони на посолството на България в Мексико са: +52 55 5596 3295 и +52 55 7907 1517.

112 са вече заразените с коронавируса у нас

Гватемала - Затворени са сухопътните, морските и въздушните граници на Гватемала за 14 дни за всички чужди граждани. Гражданите на страната и тези с разрешително за постоянно пребиваване биват поставяни под карантина при влизане в Гватемала. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 30 март е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Има възможност за излизане от страната през сухопътната граница с Мексико, откъдето да се пътува до България. Необходимо е българските граждани да се свържат с Делегацията на ЕС в Гватемала, която проучва възможностите за организиране на автобуси, на тел. +(502) 23005942 и +(502) 52058328.

Белиз - Правителството на Белиз наложи забрана за влизане в страната на чуждестранни граждани, пътували през последните 30 дни в Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа (без да са посочени конкретни държави). Гражданите на Белиз или тези с постоянно пребиваване в страната, които са пътували в горепосочените държави, ще бъдат поставяни под карантина. Единствените отворени граници са северната сухопътна и международното летище „Филип Голдсон“. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ, като остават отворени северната сухопътна граница с Мексико и международното летище „Филип Голдсон“. Граждани на Белиз или такива с постоянно пребиваване в страната, които са пътували до Китай, Хонг Конг, Иран, Япония, Република Корея или Европа се поставят под карантина.

Ел Салвадор - От 11 март до 1 април има забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 1 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Към момента няма данни за налични маршрути за излизане от страната.  Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия.

За втори пореден ден - няма нови случаи на заразени в Ухан

Хондурас – До 23 март правителството обяви затваряне на сухопътните, морските и въздушните граници на Хондурас за всички граждани. Преустановени са вътрешните полети, автобусните линии и фериботите. Въведена е забрана за влизане в страната на всички транспортни средства, без пренасящите стоки. Хондурас няма директни полети до Европа. След приключване на 7-дневния период хондураските власти ще извършат преоценка на ситуацията и е възможно да се разрешат изходящи полети.  Отменени са публични събития и учебни занятия.  Въведена е забрана за събиране на повече от 50 души на едно място. Всички магазини и учреждения, без супермаркети, болници, банки, хотели, аптеки и бензиностанции, ще бъдат временно затворени.

Никарагуа - Въведен засилен контрол на граничните пунктове на страната.  Никарагуа няма директни полети до Европа. Към 19 март се извършват полети през Мексико, през Панама за транзитно преминаване за Амстердам и през Хавана за Мадрид. Правителството на Никарагуа увери, че се спазват всички протоколи за сигурност. Въпреки това, информацията за COVID-19 е засекретена.

Коста Рика - Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване до 12 април. Костариканските граждани и такива с постоянно пребиваване биват поставяни под карантина за 14 дни. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги. Единствените възможни маршрути са въздушни, но до 12 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната.

По данни на Делегация на ЕС последните полети от Коста Рика до Европа са следните: "Иберия" не спира ежедневните полети;
- "Еър Франс" ще изпълнява полети до 22 март;
- КЛМ ще изпълнява полети до 22 март;
- "Луфтханза" ще спре да изпълнява полети на 21 март;
- "Кондор" няма свободни полети;
- "Еделвайс" ще продължи да изпълнява полети до 27 март включително
- "Бритиш Еъруейс" продължава да изпълнява своите полети до летище "Гетуик" до 26 март;
- "Авианка" е преустановила полетите си;
- "Копа" продължава да изпълнява полети, но се очаква да ги преустанови до края на седмицата.

Обявено е извънредно положение в страната. Отменени са всички публични събития и учебни занятия до 12 април. Затварят се магазини, нощни заведения и ресторанти в страната, освен такива със стоки от първа необходимост.

COVID-19 затвори и Атонската Света Гора

Панама - Въведена е забрана за влизане и излизане от страната на всички чуждестранни граждани без разрешително за постоянно пребиваване. Границите са затворени за гражданите, с изключение на транспорта на стоки и услуги.  До 5 април е наложена забрана за влизане и излизане от страната. Въпреки това през следващите дни продължава изпълнението на определени полети. Възможни полети до Европа и България до 20 март са през Колумбия и чартър до Мюнхен, Германия, откъдето да се търси връзка до България. Други възможни обходни маршрути са през Мексико, Куба и Русия.

От 18 март е въведен полицейски час от 21.00 ч. до 5.00 ч. за цялата страна в условията на извънредно положение до 5 април. Отменени са публични събития и учебни занятия. Повечето магазини са затворени, освен такива с жизненонеобходими стоки. Най-засегнати са столичните райони Анкон, Бетания, Хуан Диас и Сан Франциско. Изцяло са затворени ресторанти, казина и нощни заведения. Забранено е влизането в плажни зони, реки, басейни и обществени бани. Разкрита е спешна телефонна линия за случаи на COVID-19 в Панама на номер 169.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама