Вирусолог: Населението на Европа е застаряващо, затова смъртността от коронавирус е по-висока

09:00, 20 мар 20 25 6995 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Всеки ден броят на заразените в световен мащаб се увеличава, а заедно с това расте и броят на смъртните случаи. Данните от вчера вече показват, че смъртността в Европа изпреварва тази в Азия.

Академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН коментира пред TOPNOVINI.BG, че населението в Европа е доста застаряващо, поради което смъртността тук е по-висока - близо 5-6%. За сравнение Китай, където вирусът за пръв път се появи, смъртността е малко над 3%.

Той коментира, че новият вирус може да не е по-тежък от тежкия остър респираторен синдром и Близкоизточният респираторен синдром, но се предава по-лесно и е "трайно човеколюбив" - масово и бързо обхваща човешката популация.

Акад. Гълъбов припомни, че тежкият остър респираторен синдром (SARS) се появява през 2003 г. Смята се, че вирусът произхожда от прилепи и впоследствие се е прехвърлил на цивети, а от там и на хората. Първият заразен с болестта е професор по медицина, който предава вируса на част от гостите на хотел в Хонконг. Впоследствие заразата достига Виетнам, Сингапур и Канада и отнема живота на 774 души, което се равнява на близо 10% от заразените. Темповете му на разпространение обаче не са бързи и заболяването е ликвидирано за кратък период от време чрез налагането на карантина.

Десет години по-късно, през 2012 г., друг смъртоносен коронавирус - Близкоизточният остър респораторен синдром (MERS), се появява за първи път в Саудитска Арабия. Смята се, че източник на заразата са прилепи и впоследствие е предаден и на камили. Вирусът не се предава лесно от човек на човек и обхваща предимно страните от Арабския полуостров и хора, които са пътували до там. За сметка на това обаче смъртността му е висока - близо 35% от заболелите имат фатален край.

При появата на предишните два смъртоносни вируса така и не се е стигало до разработването на ваксина или специфично лечение, тъй като разпространението им се самоограничава.

Макар все още да не е напълно потвърдено на 100%, се смята, че първоизточник на новия коронавирус също са прилепи, като вероятната връзка между тях и хората е вид люспеници, наричани още панголини.

Изминаха два месеца и половина от първия случай в Ухан до обявяването, че няма нови заразени с болестта. За това време станаха ясни много неща, все още обаче съществуват редица неизвестни около новия коронавирус. Проучвания показват, че той е много устойчив в околна среда и се задържа няколко дни върху различни повърхности, но тези свойства все още се изучават. За разлика от грипа например той навлиза в кръвта, което създава сериозни проблеми.

Въпросът за имунитета също не е напълно изяснен т.е. не се знае дали излекуван от Covid-19 може отново да се разболее. Установено е, че новият коронавирус е започнал да се разпространява в една по-лека патогенна форма тип S, след това се е изменил в по-силно поразяваща човека форма тип L, но напоследък вторият тип отстъпва място на по-слабия вариант S.

Очакванията към момента са през есента да се появи първата ваксина срещу Covid-19.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама