България за пример в ЕС за бързите мерки срещу COVID-19

20:58, 17 мар 20 25 5039 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

България се дава за пример от всички за навременните и бързи мерки, това заяви премиерът Бойко Борисов след консултативното заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. 

81 са вече заразените с коронавирус у нас

Заседанието е продължение на предишното заседание на лидерите, което се проведе на 10 март. По време на разговора държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са се договорили да наложат незабавна забрана за влизане в общността на граждани от трети страни във връзка с разпространението на коронавируса. "Взе се решение за ограничаване, спиране с някои изключения, за затваряне на границите на ЕС с държави от трети страни. За пътувания, които са с цел разходки - абсурд. Тук ще останат мерките за ТИР-овете, които разкарват стоки, товари, храни, медикаменти", коментира Борисов.

"Всички държави въведоха мерките, които България започна да въвежда още от 28 февруари. Някои от тях са много закъснели и за това действат панически, прибързано. Някои държави буквално рушат репутацията на ЕС – обещаха ми най-късно до 22 часа всички наши сънародници, които абсолютно неправомерно са спрени по границите на Полша, Унгария, Словения, Хърватия, с полицейски ескорт да си дойдат в България. На нас ни е важно здравето на всеки един сънародник. Бих ги разделил на две групи – хората, които бедстват, спрени неправомерно по границите и други, които тръгнаха на екскурзии, когато в целия свят се надигаше страха от коронавируса", заяви Борисов. 

Банско под карантина: Забраниха влизането и излизането от града

"Тези, които влезат в България, и от едната и от другата група, ако не искат да понесат удара на закона, трябва незабавно да се приберат вкъщи и в следващите 14 дни да не се виждат с близките си, ако ги обичат. Правим всичко възможно да ги приберем, но това не значи, че като си идат в населените места ще тръгнат по гости. Ще бъдем изключително строги", обеща той. 

"Ако мислите, че е приятно да затваряш един град – да харчим ресурси - полицейски, лекарски и всички останали, никак не е приятно. Плавно, ден за ден, мерките за единственото доказано лекарство в момента – това е асоциализацията", заяви премиерът по отношение на пълната карантина в Банско.   

Борисов съобщи, че цял хотел на Лъвов мост е поставен под карантина заради заразени английски туристи, които са докарани от Банско. 

Относно мерките, които се предприемат в страната ни, Борисов коментира, че Оперативният щаб му предлага, той го възлага на министрите и се привежда в изпълнение. "Иначе ще влезем в спор кой е прав и кой е крив. Мисля, че досега те работят безотказно", каза премиерът.

Той призова българските работодатели да продадат скъпите си автомобили, за да могат да платят заплати на своите работници, които ще бъдат засегнати от икономическата криза. Премиерът поясни, че е бил впечатлен от автопарка, с който работодателите са дошли на среща с институциите и добави, че това би било знак за солидарност от страна на бизнеса.

По отоншение на границите ни, той заяви, че сме готови да ги затворим. "Чакаме да дойде писмено решение на ЕК някакъв списък от хора, които да преминават през границите. Чакам деня, в който да го въведа. Гранична полиция е в готовност за тези мерки. Няма да кажа лошо за българина, все повече виждам положителното. Все повече хора се дисциплинират и разбират, че тук става въпрос на живот и смърт", смята Борисов.

Премиерът цитира думите на френския президент Еманюел Макрон, че в момента се намираме във война и благодари на всички наши спортни и културни личности, които призовават за спазване на мерките. 

Борисов коментира още, че продължаваме да имаме нулева миграция по границата и споразумението ни с Турция е в сила и се изпълнява. 

81 са вече заразените с коронавирус у нас

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама