81 са вече заразените с коронавирус у нас

17:55, 17 мар 20 25 3025 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

"Пациентите, които са с потвърден случай на коронавирус в България вече са 81. В Ловеч има един пациент, в Перник има двама пациенти", това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Първи болен от коронавирус в Троян, работил като ски учител в Банско

Другите случаи основно са съсредоточени в София, както Плевен и Габрово. Има един пациент за наблюдение в Лом, допълни още той. От думите му стана ясно, че два случая има и в Благоевградската болница. 

Единият от случаите в София е в болница "Софиямед", която в момента е поставена под карантина - той е с едностранна пневмония, стана ясно още. "Пробите, които са изработени са над 250. От Стара Загора още нямаме информация. По-голям скок има в Румъния с 16 случая днес, Сърбия и Хърватия-8, Северна Македония-8", добави Мутафчийски.

Ръководството на Българския фармацевтичен съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват добросъвестно задълженията си, съобщи още ген. Мутафчийски. "Те дойдоха с конструктивни предложения. Въпросите, които коментирахме са за рецептурната книжка, да се признава като рецепта в този момент", заяви той. 

"Те бяха малко по-радикални, че искат и за в бъдеще, но това е въпрос на разговори, бих подкрепил такова предложение и ще проведем разговорите към този момент. Интересно предложение е виртуална рецепта с мобилна комуникация, тук имам съмнения за възрастното население, че може да се справи със самата технология", заяви той.

Гешев заговори за военно положение

"Трето, обсъдихме да се даде възможност на фармацевтите да се препоръчва генерично заместване при липса на оригинален лекарствен продукт. Четвърто, постави се въпросът да се разговоря с НЗОК за отпускане на лекарства на хронично болни само по рецептурни книжки, този разговор също може да бъде проведен", добави Мутафчийски. 

На въпрос дали работниците в болнични аптеки могат да се смятат за специалисти на първа линия при борбата с коронавируса, Мутафчийски отговори не, тъй като нашите фармацевти са защитени.

Междумременно управителят на “Софиямед” д-р Йордан Пелев коментира съобщението на Националния оперативен щаб, че в “Софиямед” е потвърден пациент с коронавирус.

"От първия ден на разпространение на заразата като най-голямата частна болница сме на първа линия - приемаме и лекуваме пациенти, отговорни сме към професията ни. Всеки един от лекарите тук е подписал и спазва Хипократива клетва", коментира той. 

Спират туристическите екскурзии у нас и в чужбина до 13 април

Болницата ще е под карантина за 48 часа, която е временна мярка и след този период здравното заведение ще прима пациенти. През тези две денонощия “Софиямед” ще изпълни всички изисквания на Регионалната здравна инспекция - няма да приема пациенти, ще подготви здравното заведение във вида преди постъпването на заболелия пациент.

Той е бил изключително дисциплиниран. След посещение във Франция е пристигнал в болницата заедно със своята съпруга. Първите проби и на двамата са били отрицателни. Вторият тест на съпруга е бил положителен.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама