Банско под карантина: Забраниха влизането и излизането от града

19:07, 17 мар 20 / COVID-19 25 4568 Шрифт:

Забранява се влизането и излизането от град Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града, това обяви на извънреден брифинг в Министерски съвет председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Националният оперативен щаб предлага на правителството да вземе по-крути мерки спрямо Банско заради трите случая на COVID-19, регистрирани в зимния курорт. 

81 са вече заразените с коронавирус у нас

"В Щаба се затвърди мнението, че такива ски-курорти поради различни стечения на обстоятелствата, се превръщат в изключително застрашено място за разпространението на коронавирусна инфекция, допълни още той. 

Въвеждат се следните мерки: забранява се влизането и излизането на всички лица от Банско. Тези, които живеят в града и се намират извън града, могат да се приберат до 20.00 часа на 18 март. Забранява се излизането по улиците на всички жители на града, освен ако не е належащо. За основателна причина се приема, когато се касае посещение на магазин за хранителни стоки, аптеки, банки, застрахователни институции, бензиностанции.

Никой не може да влиза в Банско, освен товарни автомобили, които доставят хранителни стоки, стоки от първа необходимост, лекарства, здравните инспектори, полицейските служители, служители на пожарна безопасност, медицински лица. Карантината ще бъде за строк от две седмици. 

Затварят ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово

"МВР взима мерки за спазването на заповедта. Разпоредил съм на главния секретар и директорите на областни дирекции да предприемат всички законови мерки, за да гарантират изпълнението на заповедта. Искам да помоля всички граждани да не нарушават заповедта и да не навлизат в града, като това ще се приема като нарушаване на карантина, за което според новия закон се налага наказание до 5 години затвор и глоба", заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той обясни, че се наблюдава значителен ръст на нарушаването на карантината.

На територията на Банско има около 200 чуждестранни туристи, които са в хотелите. Те ще могат в рамките на 24 часа да напуснат града, а останалите, които не го направят, ще бъдат поставени под карантина, уточни външният министър Екатерина Захариева.  

"Туристите не са много. Днес са напуснали две групи за два града във Великобритания. Една група е напуснала за Израел. Ако останалите решат да напуснат, с министерство на транспорта ще организираме контролиран превоз", обясни Захариева. 

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се въвеждат противоепидемични мерки на територията на град Банско, считано от 19 часа днес, 17 март гласи следното:

I. Въвеждам следните противоепидемични мерки на територията на гр. Банско, считано от 19.00 часа на 17.03.2020 г.:

1. Забранявам влизането и излизането от гр. Банско на всички лица, пребиваващи на територията на града.

2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в гр. Банско, които се намират извън града могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 18.03.2020 г.

3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения.

4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти и за ползване на услугите на банки, застрахователи и бензиностанции, или при необходимост от медицинска помощ.

5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ, се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар, или ако нямат такъв с лекарите от „Медицински център „Св. Благовещение“ ЕООД, от където ще получат указания според случая.

6. Лицата по т. 1 и 2, нуждаещи се от спешна медицинска помощ, които не могат да бъдат обслужени от лечебните заведения в града, се извозват само с автомобили на център за спешна медицинска помощ.

7. Дейност на територията на гр. Банско могат да осъществяват само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователни дружества, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

8. Местата за настаняване могат да продължат да работят, само ако към момента в тях има настанени, но неотпътували туристи, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания по т. 7.

9. Влизането и излизането на автомобили обслужващи жизнено важни сектори като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения, както и обслужващите банки и застрахователи, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

II. Заповедта да се съобщи на Регионална здравна инспекция - Благоевград, съответната областна дирекция на Министерство на вътрешните работи, кмета на община Банско и лечебните заведения на територията на гр. Банско за изпълнение и осъществяване на контрол върху изпълнението на разпоредените мерки.

III. Кметът на община Банско да оповести по подходящ начин настоящата заповед на всички заинтересовани лица, като обърне внимание на наказателната отговорност по чл. 355 от Наказателния кодекс за неспазване на настоящата заповед.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама