СБЛЪСЪК: Трябва ли държавата да помага на „Левски“ през тотото?

09:00, 18 мар 20 / Сблъсък 25 5681 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Премиерът Бойко Борисов обеща държавата да помага на футболен клуб „Левски“ с реклама през тотото. Като първа стъпка той посочи финансиране на доизграждането на козирката на Герена. Борисов обясни, че държавата е готова да помогне, за да „не им се смеят, че шапките са без козирка“. След обещанието на премиера обаче привържениците на ЦСКА от фенклуб „Сектор Г“ предупредиха, че са готови да протестират, като определиха случващото се като „безобразие“.

По темата TOPNOVINI.BG потърси мнението на привърженика на „Левски“ Георги Ангелов и Стефан Дяков – Чарли, представител на „Сектор Г“.

                                                                                                                   

Трябва ли държавата да помага на „Левски“?

Според Георги Ангелов държавата е в правото си да помогне на „Левски“ при положение, че вече помага на много други клубове. „Козирката на „Левски“ би струвала 2 млн. лв. Само преди десетина дни бяха отпуснати 37 млн. лева на пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“, както и 3 млн. лева за стадиона в Шумен. Преди 2-3 години бяха дадени 4 млн. лв. на „Лудогорец“ за един от секторите на стадиона - трибуна “Моци”, а сега държавата ще прави общо дружество с отбора на ЦСКА-София за строеж на нов стадион. На много отбори бяха дадени по 1 млн. лв. да си сложат осветление на стадионите. Стадион “Георги Аспарухов” също е държавна собственост, както и всички останали. Та въпросът по-скоро трябва да е “трябва ли държавата да даде и на „Левски“ пари за базата след като вече е раздала над 50 млн. лева на другите отбори”, посочи Ангелов.

Стефан Дяков – Чарли обаче подчерта, че държавата не трябва да разрешава финансовите и инфраструктурните проблеми на частни дружества, които ѝ дължат пари и са собственост на лица с двуцифрен брой обвинения от прокуратурата. Според него функция на държавата е подкрепа на масовия спорт в страната, да помага на националните отбори и да поддържа високо нивото на спорта в страната. „ПФК „Левски“ е частен клуб, който многократно вече получи индиректна помощ от държавата - с назначаване на собственици, насочване на спонсори, които нямат никакъв интерес в спорта и затваряне на очите за задължения към държавата.   В момента сме пред парадоксална ситуация, държавата да налива средства към частно дружество, което трябва с тези пари да плати на държавата натрупани с години задължения, и да се платят комисионни на знайни и незнайни футболисти и техните агенти. Това е все едно да се зачеркнат директно едни пари от републиканския бюджет. Призоваваме държавата да не действа като "болен фен", а като разумен управник“, заяви Дяков.

Той обясни, че в България съществува порочна практика да се помага на клубовете „на парче“. „Изниква проблем, решава се временно и след него изникват нови. Запушват се дупките на потъваща лодка с пръст. Една компания, силно незаинтересована в спорта, построи цяла трибуна на „Левски“, която с правни и счетоводни хватки дружеството отдели в отделна куха фирма и за която още не е платено. Как ще бъде построена козирка с държавни пари на трибуна, която е с неясна собственост и за нея не е изплатена цялата сума? На всичко отгоре има и прецедент в световния футбол - трибуна от стадион, да носи името на фирмата, която я е построило. Доста странен избор на реклама. А и да не забравяме, че за разлика от ЦСКА - клуб, който плаща 30 години такси за ползване на стадион и база, „Левски“ не плаща никаква такса за ползването на стадион "Виваком Арена Георги Аспарухов", и всички данъци и такси на комплекса, в това число и трибуна "Щрабаг", се заплащат от структурите на МВР. И всичко това е описано в доклад на Сметна палата“, подчерта Дяков.

Трябва ли изобщо държавата да се намесва в дейността на частните клубове?

И двамата се обединиха около тезата, че държавата не трябва да се намесва в дейността на частните клубове.

Според Георги Ангелов обаче е очевидно, че тя го прави пряко (много клубове дори не са частни) и непряко. „Непряката намеса се вижда при четирите най-популярни отбора с назначаването на собственици, като в замяна получават обществени поръчки и други облаги - така е и с Инджов и Ганчев в ЦСКА-София, така е и с Божков и Спас Русев в „Левски“, така е и с Крушарски и Марешки в „Локо Пд“, така е и с Цветан Василев и Самуилов в „Ботев Пд“, отбеляза синият запалянко.

Стефан Дяков – Чарли подчерта, че директната държавна подкрепа за частни клубове е строго забранена не само във футбола, но и в спорта като цяло. „Тя поставя в неравностойно положение клубовете, които се съревновават в шампионатите, и сериозно накланя везните. Представете си например как управниците на определена федерация ще се отнасят с клуб, който е "спонсориран от държавата", или как съдии ще отсъждат спрямо отбор, зад който е държавата. А в момента се намираме в ситуация, в която Спортният тотализатор е „нарочен“ за спонсор на ПФК „Левски“, без да съществува никаква правна рамка, която да го позволи. Спортният министър излезе с думите, че не може заради футболния отбор на „Левски“ да страда целият български спорт, а само месец по-късно всичко отново е забравено и се действа в тази посока“, посочи Дяков.

Как може да се тълкува фактът, че бивши левскари са в ръководството на Българския спортен тотализатор?

Според Ангелов това може да се тълкува като подготовка за спонсорство на „Левски“, след като държавата унищожи частния бизнес на Божков, чрез който се спонсорираше отборът, и го прехвърли към БСТ. „Подобна стъпка е и логична, защото тотото започва да развива именно бизнеса, който беше унищожен от държавата, и вкара „Левски“ в трудно финансово положение - каква по-добра реклама от това спонсорството към „Левски“ да продължи, още повече, че „Левски“ все пак е най-популярният спортен клуб в страната. И тук говорим за обикновен рекламен договор, а не за вересия, собственост или нещо подобно“, обясни той.

Дяков коментира, че споменатите хора, които влязоха в ръководството на БСТ ,са близки до управляващата политическа партия, така че спазването на нейния интерес им е от основно значение. „Успехите като кандидат-кмет на Христо Йовов явно са му заслужили ръководна позиция в тотализатора. Важното за ръководните кадри на БСТ е да разберат, че те са там за благото на българския спорт, а не за насочването на пари към частни клубове. И в момент, в който изпитват колебания относно начина, по който да извършват функциите си, нека погледнат колко медала е спечелила България от последните големи спортни форуми в последните години“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама