Денят накратко – 28 февруари

19:00, 28 фев 20 25 2653 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Няма потвърден случай на коронавирус у нас, Турция пусна мигрантите към Европа - засилваме граничния контрол, отиде си началникът на отбраната генерал Андрей Боцев и още:

***

Няма потвърден случай на коронавирус в България

Няма случай на коронавирус у нас - и в двете лаборатории, които обработват резултатите, пробите са отрицателни, стана ясно днес. Въпреки това продължават съмненията за заразени с новия вирус. Мъж от Кюстендил е със съмнения за коронавирус. Той е настанен във ВМА. По думите на специалисти е само въпрос на време заразата да стигне и до България.

Днес премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет коментира, че всички държави почти имат потвърдени случаи на коронавирус, така че нищо срамно няма ако и в България се появи. Борисов заяви още, че е разпоредил на държавния резерв 100 000 литра спирт да се деблокират заради липсата на дезинфектанти и спирт в аптеките. Производители на маски също да си трансформират производството, така че да няма недостиг. От своя страна професор Тодор Кантарджиев заяви, чене се прикриват положителни проби за заразата у нас.  

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова за спокойствие. “Готови сме за коронавируса, има термокамери на всички летища, има и на сухопътните граници. Има медицински екипи, осигурено е необходимото количество тестове, болниците са готови, лекарите са инструктирани", коментира Захариева.

Справя ли се държавата с осведомяването на обществото за коронавируса – прочетете мнението на д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на Национална пациентска организация и Любомир Аламанов, работещ в сферата на комуникациите повече от 20 години и управляващ партньор в SiteMedia Consultancy.

Междувременно в Европа коронавирусът се разпространява с бързи темпове. Нидерландия, Северна Ирландия и Литва потвърдиха за първи болни. И в трите случая става въпрос за пациенти, пътували до Италия. Първи случаи на коронавируса са регистрирани и в Беларус и Нова Зеландия.

***

Задава ли се вълна от оставки във ВиК сектора?

Всички директори на ВиК в цялата страната са поискали спешна среща с екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро. Те са заявили, че искат да си подадат оставките след ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив Цветелина Кънева. Това стана ясно днес от думите на екоминистъра.

Изпитваме несигурност при вземане на решения и осъществяване на контролни дейности“, е записано в писмо на всички директори на териториални структури до министър Емил Димитров. „Аз също се бях приготвил да си я давам. Ако всички ВиК директори си подадат оставката, аз с кой да работя? Със секретарката си ли“, попита Ревизоро. Той смята, че прокуратурата е подведена за ареста на шефката на Басейнова дирекция в Пловдив.

Междувременно, днес отново се проведе спецакция в Басейнова дирекция – Пловдив. БНТ съобщи, че от сградата са изведени четирима души, които ще бъдат разпитани от полицията. По непотвърдена информация сред тях е и бивш директор на РИОСВ-Пловдив Ивайло Йотков. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева съобщи, че разследването не е свързано с производството срещу директорката на звеното Цветелина Кънева, а е ново различно досъдебно производство, образувано срещу служители на Басейнова дирекция.

***

България и Черна гора ще работят за обща компания за износ на електрическа енергия

Премиерът Бойко Борисов се срещна с премиера на Черна гора Душко Маркович, който е на официално посещение у нас. Двамата обсъдиха потенциала за разширяване на двустранните връзки в икономиката, туризма, инвестициите и енергетиката. По енергийните въпроси вече е формирана двустранна работна група, която ще се заеме с формирането на смесена компания за износ на електрическа енергия от България до Италия през подводния кабел между Черна гора и Италия, както и възможно балканско участие в АЕЦ "Белене". Акцент в срещата между Борисов и Маркович беше и европейската интеграция на Черна гора.

***

Турция пусна мигрантите към Европа

Стотици мигранти в Турция се насочиха към граничните региони с Европа. До това развитие на ситуацията се стигна, след като 33 турски войници бяха убити в северозападната сирийска провинция Идлиб при въздушен удар в четвъртък, за което Анкара обвини Дамаск.

Проправителственият всекидневник "Сабах" заяви, че решението за "отваряне на граничните порти" е взето след спешна среща, председателствана от президента Реджеп Тайип Ердоган. Премиерът Бойко Борисов заяви по време на извънредното заседание на Министерски съвет, че „има реална опасност“ от нова мигрантска вълна от Турция към България. В тази връзка контролът на границата се затяга, на място е дислоцирана жандармерията. В проведен телефонен разговор между Борисов и Ердоган обаче, турският президент увери, че няма опасност бежанската вълна да засегне България.

***

Отиде си началникът на отбраната генерал Андрей Боцев 

Новината за внезапната кончина на началника на отбраната генерал Андрей Боцев беше съобщена снощи от Милен Михов, депутат от ВМРО и зам.-шеф на комисията по отбрана. В знак на почит към паметта на генерал Андрей Боцев във всички формирования на Българската армия и въоръжените сили на Република България днес националният флаг беше спуснат наполовина. Отменят се и всички публични събития в Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра до неделя (1 март) включително.

Извънредното заседание на Министерски съвет започна с минута мълчание в памет на ген. Боцев, своите съболезнования поднесоха и президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама