Няма опасност България да бъде залята от бежанска вълна

20:27, 28 фев 20 / Политика 25 4319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Има информация за концентрация на голям брой мигранти в Одрин в близост с нашата граница“, съобщи министър-председателят, според когото е тревожен фактът, че турските граничари са се дръпнали навътре в страната.

Затова се вземат мерки за подсилване на защитата на границата ни и на място е дислоцирана жандармерията. В проведен телефонен разговор между българския министър-председател и турския президент Ердоган, вторият увери, че няма опасност бежанската вълна да засегне България. Борисов определи като ключово споразумението ЕС-Турция. Според премиера е важно Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Той заяви още, че ще информира лидерите на ЕС за разговора с Ердоган и ще апелира европейските институции още по-сериозно да се заемат с решаването на кризата.

Младен Маринов: Няма опити за преминаване на нашата граница

Борисов проведе телефонен разговор и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.  Борисов я информира за обсъдените по-рано днес въпроси между него и турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Премиерът апелира за това ЕС да поддържа отворени каналите за комуникация с Турция и за повече диалог по проблемите, чиито решения могат да бъдат намерени със съвместни усилия. Според него все повече се засилва усещането на нашата съседка, че трябва сама да се справя с огромния мигрантски проблем, което не е в интерес на никой.

Българският министър-председател подчерта, че високо цени добросъседските отношения с Турция и изтъкна сътрудничеството, което страните ни имат във връзка с опазването на нашата граница, която е и външна на ЕС.

Премиерът Борисов говори и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. "Сигурността на външните граници има пряко отношение към общото ниво на сигурност на Европейския съюз". Премиерът Борисов изтъкна, че опазването на границите е сред основните приоритети на България и страната ни стриктно изпълнява своите ангажименти в тази посока.

По думите му България е за прилагането на общ европейски подход към управлението на миграцията и ключово е да има стабилен баланс между солидарност и отговорност.

Турция пусна мигрантите към Европа

Тази сутрин "Гранична полиция" не е допуснала две имигрантски групи, с по около 30 души да преминат турската граница, каза военният министър Красимир Каракачанов. „Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната  границата, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1 000 души и до 140 единици техника“, посочва Каракачанов.

От своя страна евродепутатът Ангел Джамбазки написа във Facebook, че решението на Ердоган може да означава и пряка заплаха за националната сигурност и териториална неприкосновеност на страната. 

В позиция до медиите, от ВМРО съобщиха, че "има един единствен критерий: нито един мигрант да не бъде допускан." 

"България не бива да се превръща в бежански лагер и да плаща цената на чужди геополитически грешки!", се пише още в позицията.

"Категоричната позиция на войводите идва в отговор на поредните заплахи от страна на Турция, че ще пусне бежанците към Европа. Натискът всъщност вече е факт след обострянето на поредния военен конфликт на границата на южната ни съседка със Сирия. Нови групи има вече в Гърция и Македония. Има и такива, тръгнали към Одрин, които искат да влязат в страната ни. Наш дълг е да не допускаме това", казват от ВМРО.

"Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурността, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов нееднократно е завявал, че няма да допусне подобна заплаха на българска територия. И днес той отново подчерта готовността на армията и неговата решителност като военен министър за спиране на всякакви опити за нелегален пробив по границата на страната ни", пишат от партията.

"Ние от ВМРО призоваваме и партньорите си във властта да отстояват неприкосновеността на територията и защитата на държавната граница – срещу започналото от страна на Турция поредно пропускане на мигранти", се казва още.

"Според ВМРО в тази ситуация трябва да има един единствен критерий: нито един мигрант да не бъде допускан. Тук нямат значение никакви наднационални, глобални и пр. интереси. Само българският интерес е важен. Започналите вече процеси по придвижване на мигранти към Европа е факт и то констатиран от световните агенции и поощрен от Анкара. Всичко това означава, че до часове България може да стане най-важното място в Европа. Затова трябва да я защитим. Трябва да браним нашите национални интереси!", завършва изявлението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама