Дефицит на предпазни маски в аптеките, цената в интернет достигна 100 лв. за кутия

09:45, 28 фев 20 25 2439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кутия с 50 маски за еднократна употреба допреди няколко дни струваше 5 лв. Днес достига рекордните 100 лв. Рекордните цени са обявени в интернет, съобщи bTV.

След проверка в София са открити предпазни маски само в една аптека. Там цената за обикновена маска е 2 лв. Фармацевти казват, че по принцип са по 20 стотинки, но „явно търсенето определя цената“. Маските се изкупуват от големи фирми или прекупвачи според фармацевтите.

Няма потвърден случай на коронавирус в България

В Бургас предпазни маски няма от около 2 седмици, всички наличности са изчерпани по аптеките и складовете. Някои бургазлии си поръчват доставка от други градове.

Предпазните средства са дефицит и в по-малките градове като Монтана. Дефицит има и Шумен. Наличностите отдавна са изчерпани, а на привършване са и дезинфектантите в аптеките. Търсенето обаче е голямо. Някои граждани са се запасили с достатъчно количество маски предварително. Слагат на лицето си дори по две.

Българин в Китай: В момента на китайците не им е до търговия

Фармацевтите обръщат внимание на личната хигиена, която е много по-важна от носенето на маски. Те съветват миенето на ръце да се случва по-често. Признават, че дезинфектантите също са търсен продукт, но в момента ги няма, както ръкавици и термометри.

Голяма част от хората остават спокойни и не ползват защитни средства без да има повод и необходимост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама