Денят накратко - 26 февруари

19:00, 26 фев 20 25 2587 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Продължава ли разпространението на коронавируса в Европа? Има ли проблеми със старта на тол системата? Защо системата на МВР се срина и още от най-важното на 26 февруари:

***

Коронавирусът - по света и у нас

Жертвите и заразените с коронавирус в Европа се увеличават. Гърция регистрира първия случай. Първи положителни проби вече бяха потвърдени и в Австрия, Хърватия и  Швейцария - всички са свързани с хора, които са били в Италия, където цели населени места са под карантина заради заразата. Така общият брой на страните в света, в които са установени заразени от Covid-19, вече е 43.

У нас също расте броят на наблюдаваните хора заради новия вирус. Трима души са приети в шуменската болница след пътуване до Италия. Други двама тази нощ са постъпили във ВМА. В Пловдив за изследвания е прието и дете на една година. Всички направени до момента тестове са отрицателни, което означава, че до момента у нас няма потвърден случай на заразен с коронавирус. Наблюдава се обаче втора вълна на грипа, който по симптоми много прилича на коронавируса. Повече за това какви са препоръките за новия вирус може да прочетете тук.

Междувременно у нас важен акцент около заразата се превърна въпросът имаме ли право на болничен за карантина. Първоначално здравният министър обяви, че ако се връщаме от страна, засегната от вируса, трябва да сме под „доброволна карантина“ и да си вземем отпуск, тъй като не може да ни се издаде болничен. Днес обаче се оказа, че по закон всяко здравноосигурено лице има право на болничен лист. Премиерът Борисов обаче изрази острото си несългасие с идеята държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват. Така в крайна сметка решението е поверено на личните лекари. За да се избегнат злоупотребите обаче те ще трябва да се допитват до граничните власти и да проверяват пътувал ли е пациентът им зад граница и къде, и има ли основания за налагане на карантина.

На фона на обясненията, че не всеки кихнал има коронавирус, днес кашлящ репортер се оказа заплаха на борда на правителствения самолет. Повече подробности по темата може да прочетете в Акцента на деня, подготвен от Антония Иванова.

***

Преди старта на тол системата

С процедурна хватка от БСП успяха да си извоюват идването на премиера Бойко Борисов в парламента утре. Министър-председателят ще даде от парламентарната трибуна разяснения за тол системата, която влиза в сила в неделя. Опитът на червените да извикат Борисов в Народното събрание успя от втория път и то с подкрепата на коалиционния партньор на ГЕРБ - "Обединени патриоти". Борисов заяви своята готовност да се яви пред депутатите и обвини, че патриотите действат в сговор с ДПС и БСП по темата. Дали това е знак за захлаждане в отношенията между управляващите, може да прочетете в коментара на Биляна Иванова. Междувременно от транспортния бранш предупредиха, че новата тол система не е готова да започне на 1 март и няма да издържи.

***

Проверяват приватизацията на Пловдивския панаир

Прокуратурата ще извърши пълна проверка на приватизацията на Пловдивския панаир обяви главният прокурор Иван Гешев. Проверката е част от акцията на държавното обвинение за проверка на приватизацията. 

***

Цветанов с конференция за инициативата "Три морета"

Евро-атлантическият център за сигурност, в партньорство с Външно министерство на Естония, проведе конференция на тема „Инициативата „Три морета“: свързаност, конкурентноспособност и сигурност“. Събитието даде възможност на българската публика да се запознае с приоритетите на Естонското председателство на формата, като генерира конструктивен диалог за бъдещето и визията на инициативата и ролята на България в нея. Председателят на ЕАЦС Цветан Цветанов даде специално интервю за TOPNOVINI.BG за Даяна Дюлгерова.

***

Въпрос на квоти

Трябва ли да бъдат въведени квоти за българска музика в националния ефир? Това е темата на рубриката ни "Сблъсък" .Потърсихме коментар от двете засегнати страни - Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) и организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права Музикаутор.

***

Похвала от Брюксел

Европейската комисия даде положителна оценка за структурните реформи и предотвратяването на макроикономическите дисбаланси в страната ни. Това даде повод на ГЕРБ да се похвалят в парламента, че според ЕК България вече не изпитва икономически дисбаланси. 

***

Собствениците на газови автомобили - на опашка

Системата на МВР се срина заради засиления интерес за подмяна на документи на газовите автомобили. Шофьори чакаха с часове реда си, за да подменят талоните си с нови, в които е вписано, че автомобилите им работят и на газ. Причината за това са засилените проверки от страна на Пътна полиция, които ще глобяват нарушителите със 150 лева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама