Цветанов: Инициативата „Три морета“ допринася за свързаността между Централна и Източна Европа

12:19, 26 фев 20 25 2799 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Евро-атлантическият център за сигурност, в партньорство с Външно министерство на Естония провежда конференция на тема Инициативата "Три морета": свързаност, конкурентноспособност и сигурност“

„За мен е изключително важно, че след 2019 г. вече Триморието преминава в следващ етап. Освен от политическите намерения и политическите послания, които бяха анонсирани от 2016 до 2019 г., вече се говори за инвестиционен фонд и реалните действия, които трябва да бъдат предприети, за да говорим за реалната добавена стойност към икономиката, просперитета, развитието и свързаността на Централната и Източна Европа с цялостната обединена и силна Европа“, каза Цветанов при откриването на конференцията. 

По думите му трябва да се говори повече за подобни инициативи, които да могат да допринесат за свързаността между Централна и Източна Европа, да се говори повече за ефекта и конкурентноспособността в дигиталната, транспортна и газова свързаност, отколкото да се говори постоянно за китайската инициатива „16+1“. Като пример даде подкрепата, която получаваме от САЩ. „Всички станахме свидетели на Мюнхенската конференция, САЩ заявиха, че ще участват с до 1 млрд. долара за страните от Източна и Централна Европа.

Според председателя на ЕАЦС в България инициативата все още не е получила нужното информационно и медийно отразяване. Трябва да се говори за реални действия, за да се говори за реална добавена стойност на икономиката“, смята Цветанов.  

Събитието събра за конструктивен диалог представители на правителството и Администрацията на президента на Република България, както и Външно министерство на Естония като страната-домакин на следващата среща на върха на инициативата през юни 2020г.

Снимка: ЕАЦС

Главният секретар на Министерството на външните работи на Естония Райнер Сакс се обяви за използването на потенциала за търговия между Севера и Юга. При добро сътрудничество могат да бъдат постигнати добри резултати. Естония предлага механизми как правителствата на държавите членки в инициативата да работят едно с друго, за да може всяко предложение да се превърне в движеща сила на свързаност. Райнер Сакс сподели още, че Естония насочва силите си към развитие на инфраструктурните проекти – магистрали, жп линии, дигиталната свързаност. „Подготвяме различни предложения как да бъдем най-успешни в тази област. Не искаме да се конфронтираме с някакъв друг вид сътрудничество. Важно е да останем в рамките на ЕС“, завърши той.  

Вероника Орбецова – съветник по външна политика на президента Румен Радев припомни българските проекти по линия на инициативата: възстановяване на проектните параметри на железопътната линия Русе–Варна, изграждането на тунел под прохода „Петрохан“ и разширяването на газовото хранилище в село Чирен. Президентът Радев призовава да бъдат включени и други проекти. „От съществено значение е инициативата да разбие застоя на проектите“, заяви Вероника Орбецова и отчете пропуска на страната ни, че все още не сме заявили участие в инвестиционния фонд.

Проф. Румен Кънчев – експерт по геополитика и отбрана твърди, че през последните години Източна Европа се оказва най-уязвимата част от Европа и НАТО. „Източните държави са последните, които се присъединиха. През изминалите 20 години имаха твърде малко време да се интегрират“, смята той. Проф. Кънчев е на мнение, че натискът върху периферията не трябва да бъде подценяван. Решенията за интеграция на Източна Европа той ги вижда в действията на ЕС, който има важна роля в развитието на малките държави. Проф. Кънчев оцени високо участието на САЩ в инициативата.   

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов каза, че темата "Три морета" е важна, защото държавите членки имат общи интереси. Той вижда в нея два много важни въпроса: енергийната и транспортната свързаност. „Това, което се представя за „Балкански поток“, това е просто замяна на превоза на руски газ със заобикаляне на Украйна през Турция“, каза той и добави, че енергийната мрежа се изгражда „на пожар“, защото не е имало обществено обсъждане. Управляващите според него не са успели да дадат логичен отговор защо тръбопроводът ще минава през Северна България. Той разкритикува Външно министерство по забавянето на участието на страната ни в инвестиционния фонд на инициативата.  

ЕАЦС с препоръки за управлението на отпадъци

Инициативата „Три морета“ обединява дванадесет държави членки от региона на Адриатическо, Балтийско и Черно море, като се стреми към по-бързо развитие на региона на Триморието чрез създаването на транспортни, енергийни и дигитални връзки. Инициативата постепенно придобива все по-ясни параметри за своето функциониране, приоритети и механизми за сътрудничество, като има потенциал да създаде осезаеми ползи за членуващите в нея държави, сред които е и България.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама