Африканската чума е унищожила почти изцяло източнобалканската свиня

14:25, 25 фев 20 25 2091 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България изгуби почти изцяло древната порода прасета Източнобалканска свиня. Тя е погубена от Африканската чума, както и от бездействието на чиновниците, съобщава специализираният сайт „АГРОновините“.

От контролираните от Асоциацията за развъждане и съхраненине на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен през 2019 г. 17 стада, чумата е унищожила 10, а за 11-то се очакват резултати, преди да бъде унищожено. 

Ако през 2008 г. популацията на тези прасета беше 55 000 бр., през 2018 година тя се сви до 3500. Сега от всички Източнобалкански свине в страната вече са останали само около 1000. С темповете на развитие на болестта, шансът да оцелеят и минимална част от тях граничи с научната фантастика, пише сайтът. 

Свинското е поскъпнало с 3 лв. заради африканската чума

Черните прасета са се появили по нашите земи още преди 2500 години. През 1901 г. в официалното издание на тогавашното Министерство на търговията и земеделието – “Домашните животни в разните части на света и България”, ученият посочва, че в горските местности на България, особено по течението на р. Камчия, се срещат свине, които напълно приличат на “дивата свинска порода”.

С индустриализацията в България след средата на XX в. примитивните породи са изместени от нови, специално селектирани за по-висок рандеман на месото. Целта е чрез индустриалното им отглеждане в свинекомплексите да се изхранва бързо и евтино новото градско население.

Колко милиона струва Африканската чума на държавата

Другите аборигенни породи изчезват напълно, но Източнобалканската свиня остава, като в последните десетилетия на ХХ век месото й става основна суровина за прочутата Смядовска луканка. Поголовието и още преди епидемията от африканска чума по свинете (АЧС) бе силно намаляло, затова е включена в официалния български Списък на застрашените от изчезване редки породи.

С нахлуването на Африканската чума по свинете, черните прасета бяха сред най-уязвимите. Няма област в страната, където те да са разрешени за отглеждане, която да не е засегната от чумата – първо в Бургаска област, а след това в Шуменска и Варненска. Държавата не взе адекватни мерки за опазването на породата, нито за компенсирането на стопаните им след забраната да ги търгуват.

В момента държавата бави четвърти месец изплащането на законовите компенсации за унищожени животни, посочват още от АГРОновини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама