Колко милиона струва Африканската чума на държавата

10:10, 23 яну 20 / Политика 25 1872 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Малко над 69 млн. лв. са средствата, които до този момент държавата е дала за борбата с африканската чума. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева по време на представянето на промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Африканската чума по свинете е заплаха номер едно не само за стопанствата у нас, но и по цял свят. В момента на планетата има близо 6 000 огнища на болестта. По данни на Световна организация за здраве на животните (OIE) над 25% от домашните свине в света са унищожени от заболяването. То е засегнало над 51 страни (от които 12 в Европа, включително България и Румъния), като е обхванало над 10 млн. животни. Според доклад на Европейската комисия над 120 хиляди прасета в България (което представлява 1/6 от животните у нас) са засегнати от епидемията от африканска чума, която започна да се появява в индустриалните и домашни стопанства през лятото на миналата година. Засегнати са 90% от областите у нас.

Утвърдиха план за справяне с африканската чума по свинете

Всичко това превръща африканската чума в сериозно изпитание за икономиката на всички засегнатите страни - най-малкото, защото свинското се оказва най-предпочитано месо за консумация на планетата.

Във връзка с този проблем днес българските депутати приеха на първо четене законови промени, с които се цели прецезиране на текстовете, свързани с борбата с болестта. За целта се облекчава регистрацията на личните стопанства. Създава се и възможност мерките по ограничаване и ликвидиране на болестта вече да се извършват и от изпълнител, различен от БАБХ. Регламентират се и допълнителни задължения за собствениците на животновъдни обекти, свързани със спазване на изискванията за идентификация на животните и опазване на здравословното им състояние. Възлага се на кметовете да предприемат мерки за намаляване на риска от възникване и разпространение на заразни болсти при животните.

В седем села в област Търговище има африканска чума

Надявам се, че след всички нормативни промени България ще успее да се справи със заболяването и ще започнем да вървим към изкореняването му. МЗХГ ще информира гражданите своевременно за всички нови практики по света, свързани със справянето с африканската чума“, заяви Танева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама