Ако говорим за изменение в номиналната стойност, около 3 лв. е разликата в цената на свинското месо в сравнение с миналата година. Основна причина за това е чумата по свинете. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, съобщи БНТ.
„От 5 август насам тръгна този процес. Ако имахме нива от 9 лв., сега имаме 12 лв. цена на врат без кост. Към момента най-характерното за този пазар е, че е абсолютно нестабилен -няма равновесна цена. Свидетели сме на доста сериозна вариативност при ценообразуването на свинското“, обясни Иванов.
Потвърдиха чума при четири диви свине в Панагюрище
Към момента вносното свинско преобладава, особено за обработка. Но българският сектор се възстановява заради добрите мерки за биосигурност.
„Към момента имаме при краставиците една свръхцена, но това е съвсем нормално - в такъв сезон се намираме. При картофите, зелето и лука имаме по-ниски равнища в сравнение с миналата година. И обратно, при плодовете - имаме много евтини“, каза Владимир Иванов „Това е антиподът на това, което се случи през 2018 г. - много евтини плодове, а скъпи зеленчуци. Това в известна степен е обусловено от реколтите през годината и в Европа, и в България, тъй като ние следваме тенденциите на това, което се случва в ЕС“, обясни той.
Първи случай на африканска чума по свинете в Гърция
В последните 10 години цените на плодовете и зеленчуците се движат в нормални граници. При основните хранителни продукти - захар, фасул, олио, брашно, ориз, има стабилитет при цените в повече от 10-годишен период. Млечният пазар е силно подценен и цените са вследствие на силната конкуренция.
„Радостното е в сферата на потреблението, че се закупуват по-скъпи, но качествени продукти“, заяви Иванов.
Добави коментар