И историята не ги събра (Тема с продължение...)

09:00, 22 фев 20 25 3296 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Цялата седмица премина под знака на историята. Почетохме паметта на Апостола на свободата Васил Левски. Премиерът Бойко Борисов пък ни върна назад във времето като прати шефа на АПИ да глашатайства по площадите. Ето какво друго се случи. 

***

Апостоле, поклон и прости...

Почетохме паметта на националната ни светиня Васил Левски. Точно в този ден обаче усетихме крещящото противопоставяне на високите етажи на властта. Ако можем да обобщим: грозни сцени, политизиране на името на Апостола, обвинения. Премиерът отиде рано рано на паметника, отделно от всички политици. Президентът Румен Радев оглави шествие, в което участваха стотици граждани, дойдоха и от БСП. Някои хора избраха този момент, за да се снимат с Радев и Корнелия Нинова, което не се хареса на мнозина. Междувременно управляващите бяха в църквата „Св. София“ и присъстваха на панихидата в памет на Апостола. Пред паметника му се чуха освирквания и викове мафия, скандирания за Радев и срещу кмета Фандъкова. От ГЕРБ веднага реагираха, че държавният глава е поругал името на Васил Левски и поискаха да се извини. Президентът им отвърна кратко: „Ако не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина си на управление“.

***

Да не си даваме акъл, а?

За политическите разправии имаме още какво да разкажем. Общуването в последната седмица се въртеше около следното: какво се случва в спалнята, кой кого слуша в тоалетната, кой на кого дава акъл и защо. Иван Гешев негодува, че всички в държавата давали акъл на прокуратурата. „Вместо да си правят вятър с устата, да си свършат работата“, отсече главният прокурор. Премиерът пък отрече да е знаел, че подслушват президента. Той го обвини, че ще скрие и този скандал „в зайчарника“. В ситуацията не липсва и женска енергия. Цвета Караянчева коментира, че Радев „вижда сянката на службите да наднича в спалнята му“. Съпругата на президента не й остана длъжна с песента на Deep Purple - Love conquers all (Любовта побеждава всичко).

***

Пак ли Барселона?

В медийното внимание за пореден път се зададе въпросът има ли Бойко Борисов къща в Барселона? Около избори темата е любима на противниците му. Тази седмица има и допълнение: испанско издание излезе с информация, че се разследва дали премиерът е свързан в международна схема за пране на пари. Коментарът на Борисов беше цветущ. Той заподозря, че зад разследването стоят „от Изток“ и съседът му „по месторабота“. Не назова дали визира президента, но можем да го подразберем и от думите му: „целта беше шествието да бъде пика, за да се направи пуч“. (бел. ред. шествието в памет на Левски). Отрече да има къща или имоти в Барселона, като изтъкна, че е бил предупреден за атаката. „Хванал съм се на бас на няколко рубли с колеги какво ще излезе накрая“, коментира лаконично премиерът. Поправи и испанската медия- били пропуснали, че е носител на „ордени, медали, жезъли“.

***

Глашатаят се провикна: Няма да има винетки“

Управляващите несъмнено се гордеят с пътищата, които строят. С винетките за живеещите около столицата обаче се получи „леко“ недоразумение. Два дни в Нови Искър протестираха, защото не искат да плащат винетки, за да влизат в София. Бесен Борисов смъмри шефа на АПИ Георги Терзийски и попита защо му се въртят такива номера. Не само че му се скара пред всички министри, а и го прати като глашатай да вика, че винетки за няма да има за населените места в Столична община. „Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш, ясно! Още един път да ми направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас“, завърши премиерът. Терзийски побърза да изпълни заръката и веднага обиколи градовете около столицата. Неразборийте между пътната агенция и общината не се случват за първи път. Засега са си стиснали ръцете. Най- накрая Министерски съвет реши и за тарифите за тол системата.

***

Да сме милионери вече е мираж

Влязоха в сила промените в Закона за хазарта, които сложиха край на частните лотарии. Инициативата тръгна от Валери Симеонов и лавинообразно понесе след себе си акции и арести. Вече само държавата има право да организира лотарии. Билетчетата, които търкаха българите в градове, села и паланки, вече са в миналото. По данни на търговците непродадените билети са на стойност между 27 и 35 млн. лева, като трябва да бъдат унищожени до края на годината. Въпреки че още няма официална забрана да се рекламират хазартни игри по определени начини, Нова телевизия спря „Националната лотария“. Неизплатените до момента печалби трябва да се изплатят от съответната игра, а именно от Божков и компания. Хазартният бос е в ОАЕ, с 11 обвинения. Жената до него Елена Динева беше задържана, а после пусната от ареста за рекордната гаранция от 1,5 млн. лева.

***

На „Позитано 20“ ще бъде горещо

БСП се готви за избор на лидер. Кой ще „коли и беси“ на „Позитано 20“ ще разберем в края на април. Засега имената са няколко и то на основните в надпреварата. Очаквано с най- много номинации е сегашният лидер Корнелия Нинова, както и явната й опозиция в партията Красимир Янков. Неочаквано обаче лидер иска да бъде и „дясната ръка“ на Нинова Кирил Добрев. Сергей Станишев също е споменат, но многократно е заявявал, че няма да участва. Сред кандидатите е и Георги Гергов, като по непотвърдена информация е подкрепил Добрев за поста. Промени в БСП и отсега не липсват- Нинова освободи медийния си съветник Бояна Бозаджиева. За първи път червените ще изберат лидера си пряко.

***

Трагикомедията „НАП“

Докато парламентът успее да излезе със становище за атаката срещу НАП, почти забравихме какво се случи. Е, изтекоха данните на над 5 млн. българи. Депутатите написаха доклад и препоръчаха законът да се промени, а наказанията да бъдат по- строги. Никой обаче не посочи кой е виновен за безпрецедентния пробив. Има щети, но няма отговорни. Шефката на агенцията Галя Димитрова дори получи увеличение на заплатата, на фона че не прекрати отпуската си, докато личните ни данни излизаха на показ. От опозицията подходиха към „трагичната ситуация“ шеговито. Предложиха да наградим с орден „Стара планина“ хакера. Осмяха и служител на НАП, който бил специалист... по спортна стрелба. Седял със снайпер и отстрелвал хакерите. Управляващите пък се оплакаха от „тероризъм срещу държавата“.

***

Вината е на Костов, а за натиска...

Депутатите от временната комисия за БНР излязоха с доклад, според който отговорността за спирането на „Хоризонт“ е на тогавашния генерален директор Светослав Костов. Имало и инцикации за упражнен натиск над журналисти в радиото, но не могло да се докаже. Никой не казал и откъде конкретно идва. Комисията ще гласува доклада окончателно другата седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама