Според депутатите Светослав Костов е виновен за спирането на „Хоризонт“

16:25, 20 фев 20 / Политика 25 1776 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Временната анкетна комисия по случая с националното радио излезе с доклад, че отговорността за спирането на програма „Хоризонт“ за близо пет часа е на бившия вече генерален директор Светослав Костов.

Според депутатите има индикации за упражнен натиск над журналисти от радиото, но той не може да бъде доказан. Припомняме, че според разказа на журналистката Силвия Великова бившият генерален директор ѝ е споделил, че е получил политически натиск за нейното сваляне от ефир. За подобен разговор с Костов разказа и бившият директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов. Никой от тях обаче не можа да посочи конкретно откъде идва натискът. Председателят на комисията и депутат от ГЕРБ Тома Биков обясни, че дори и разпечатката от телефона на Костов не може да докаже такова нещо. Тя доказва единствено с кои номера е говорено, но не и каква е била темата на разговора.

Дeпутатите не откриват политически натиск над журналисти в БНР

За мен генералният проблем в радиото е тежката конфронтационна среда между различните групи в радиото. Защото там има различни лобита. И това дава възможност да се прилага политически натиск. Това е един вътрешен проблем, който не знам как може да се реши“, обясни Тома Биков. Той посочи, че не седи така положението със спирането на сигнала - там си има конкретни доказателства, до които е стигнала прокуратурата.

В доклада си комисията не прави никакви предложения за законодателни промени. Така или иначе в момента се подготвят изменения в Закона за радиото и телевизията, свързани с БНР. До тях се стигна, след като стана ясно, че радиото има дефицит от над 5 млн. лв.

Очаква се докладът на анкетната комисия да бъде гласуван в пленарна зала следващата седмица.

Великова видяла натиск в БНР, а Костов - хибридна война

Хронология на случая „БНР“

До казуса "БНР" се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистът и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът ѝ "правосъдие" - отнет. След разразилия се в рамките на същия ден скандал Великова бе възстановена на поста си след обаждане на премиера Бойко Борисов. На следващия ден програма „Хоризонт“ беше спряна за пет часа, като причина за това беше посочена „планирана профилактика“ - точно в часовия пояс, в който Великова води предаване. Светослав Костов обвини за това техническия директор на радиото Пламен Костов, който пък твърди, че генералният директор лично му е наредил това.

Самата Силвия Великова и бившият директор на програмата Ивайло Савов разказаха за свои разговори със Светослав Костов в Борисовата градина, при които той им е казал за упражняван върху него политически натиск да свали журналистката от ефир, защото отразявала критично работата на прокуратурата и избора на нов главен прокурор - Иван Гешев. Тези разговори са водени на четири очи, като Костов отрича да е правил такива признания. Така и не стана ясно кой е прав и кой крив в случая.

Временната комисия за БНР беше създадена в края на септември миналата година по предложение на БСП със срок на действие два месеца. По време на заседанията бяха изслушани тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров, както и членовете на СЕМ и КРС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама